Naar boven ↑

Update

Nummer 13, 2010
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Graag wijzen wij u op AR 2010-309. Volgens het Hof Leeuwarden kan er geen arbeidsovereenkomst bestaan tussen de payroll-werknemer en de inlener. Zowel de criteria van Groen/Schoevers als ABN AMRO/Malhi verzetten zich daartegen.

In AR 2010-314 overweegt het Hof Amsterdam dat schadeplichtige opzegging tussen de mondelinge behandeling van het ontbindingsverzoek van werknemer en de ontbindingsbeschikking, geen misbruik van bevoegdheid oplevert. In het arbeidsrecht dient artikel 3:13 BW terughoudend te worden getoetst. Het hof besteedt in het arrest geen aandacht aan Van Hooff Elektra/Oldenburg-Pekel.

Voorts wijzen wij u graag op AR 2010-306. Overgang van een takenpakket leidt nog niet tot een overgang van onderneming.

Ten slotte laat AR 2010-312 weer eens zien dat men de ontslagreden bij ontslag op staande voet zeer nauwkeurig en voorzichtig moet formuleren. In casu had een werknemer koffie naar een collega gegooid en deze collega een klap in het gezicht gegeven. Werknemer werd op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief stond opgenomen dat het ontslag mede verband hield met ?eerder soortgelijk agressief gedrag?. Omdat in rechte niet kon worden vastgesteld dat werknemer eerder fysiek geweld had gebruikt, was volgens het hof geen sprake meer van een dringende reden.

AR Poll
Ruim 65% van de stemmers was het eens met de stelling ?Het begrip werknemer ex artikel 4:5 Ontslagbesluit (wederindiensttredingsvoorwaarde) dient ruim te worden uitgelegd. Ook zelfstandige ondernemers vallen onder dit begrip?.

De nieuwe stelling luidt:

"Het voorstel tot verlaging van het minimumloon met ruim 10% is een verantwoorde bezuinigingsmaatregel." Breng hier uw stem uit.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.