Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan. Deze week vooral een aantal opmerkelijke (qua feiten) uitspraken in eerste aanleg. Allereerst wijzen wij u op AR 2010-316. In deze ontbindingszaak had een werkneemster jarenlang haar werkgever voorgelogen over haar medisch staat. Ze zou lijden aan leukemie, onlangs een abortus hebben moeten ondergaan en op korte termijn zou er een borst geamputeerd moeten worden. De werkgever paste hierop de werkzaamheden aan en ontzag werkneemster zo veel mogelijk. Op enig moment bleek alles verzonnen, hetgeen resulteerde in een ontbinding met C=0,5.
Een andere opmerkelijke zaak is AR 2010-323. Een getrouwd echtpaar heeft een eigen bedrijf. In dit bedrijf is tevens werkzaam de beste vriendin van de vrouw. Op enig moment is er een seksuele relatie ontstaan met de man. Nadat de man met nog een derde vrouw een andere seksuele relatie start, biecht werkneemster haar relatie op bij de vrouw van de man, haar werkgeefster. Volgt ontbinding met C=0,5.
Juridisch-inhoudelijk interessant is AR 2010-327. De machtiging van de rechter-commissaris tot opzegging van de arbeidsovereenkomst door de curator wordt vernietigd wegens kennelijk onredelijk ontslag. Werkneemster had in casu ruim 21 jaar voor werkgever gewerkt en was reeds op leeftijd (60 jaar). Daarbij komt dat de eigen aangifte van het faillissement door werkgever alle schijn van ?misbruik van faillissementsrecht' had. Door beide partijen werd geschermd met het Van Gelder Papier-arrest.
Ten slotte zou men uit het arrest van de Hoge Raad (AR 2010-315) kunnen afleiden dat de enkele omstandigheid dat een werkgever in staat is meer dan de overeengekomen vergoeding uit het sociaal plan te betalen, niet leidt tot kennelijke onredelijkheid van de opzegging. Deze ? op artikel 81 Wet RO gestoelde ? uitspraak van de Hoge Raad is de eerste van een aantal zaken tegen Volker Wessels Telecom. Er zullen de komende weken nog een aantal arresten verschijnen, mogelijk met meer inhoudelijke overwegingen (bijvoorbeeld omtrent de verhouding Rutten/Breed versus Van de Grijp/Stam?).
AR Poll
Ruim 67% van de stemmers was het oneens met de stelling ?Het voorstel tot verlaging van het minimumloon met ruim 10% is een verantwoorde bezuinigingsmaatregel.'
De nieuwe stelling luidt: 'De belangen van een werknemer zijn onvoldoende gewaarborgd tijdens faillissement van de werkgever.' Breng hier uw stem uit.
AR Commentaar Zef Even: Verrekening in het arbeidsrecht
In het nieuwe AR Commentaar gaat Zef Even in op een aantal vraagstukken rondom artikel 7:632 BW (verrekening). Aanleiding is het arrest van de Hoge Raad van 19 maart jl. Klik hier om het commentaar te lezen.
Rest ons u nog een bijzonder fijne dag toe te wensen.