Naar boven ↑

Update

Nummer 18, 2010
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update. Ondanks de korte week in verband met Bevrijdingsdag leverde de rechterlijke macht weer flink wat uitspraken aan.

Allereerst wijzen wij u op het arrest van het Hof Amsterdam inzake de rechtmatigheid van aangekondigde stakingen tegen verhoging van de AOW-leeftijd (AR 2010-401). Volgens het hof vallen dergelijke stakingen te kwalificeren als 'richten/keren-acties' die onder het bereik van artikel 6 ESH vallen en zijn daarmee toegestaan.

Volgens het Kantongerecht Delft levert een (eerste) onregelmatige opzegging nadat werknemer een ontbindingsprocedure is gestart, geen misbruik van recht op. De opzegging zou niet uitsluitend het doel hebben de ontbindingsprocedure te frustreren, maar ook om te voorkomen dat werknemer bij verkrijger in dienst zou treden wegens overgang van onderneming. Hierin verschilde de casus van Van Hooff Elektra/Oldenburg-Pekel, aldus de rechter (AR 2010-403).

In AR 2010-411 staat de Centrale Cliëntenraad centraal. Volgens de Ondernemingskamer levert het eenzijdig en voor onbepaalde tijd opschorten van medezeggenschap en informatierecht van de Centrale Cliëntenraad door de Raad van Bestuur gegronde reden voor twijfel aan het beleid binnen de zorginstelling op (enquêteprocedure). De niet adequate handelingen van de Raad van Toezicht spelen hierbij een grote rol.

Een mooi voorbeeld van 'bijkomende omstandigheden' die het ontslag op staande voet rechtvaardigen in een Vixia/Gerrits-situatie (overtreding controlevoorschriften bij ziekte), is AR 2010-425 (meermalen overtreden van controlevoorschriften en het bedreigen van toezichthoudend personeel).

In AR 2010-415 staat de vraag centraal of partijen stilzwijgende rechtskeuze voor Duits recht zijn overeengekomen. Volgens de advocaat-generaal Strikwerda is dat het geval. De arbeidsovereenkomst was immers in het Duits opgesteld en verwees naar Duitse wettelijke bepalingen. Voorts was een (overigens nietig) forumbeding opgenomen voor een Duitse rechter. Dat werknemer met Nederlandse nationaliteit in Nederland werkzaam was, doet daaraan niets af. Het beroep van werknemer op artikel 6 en/of 7 EVO met de stelling dat de Nederlandse verjaringstermijnen dwingende werknemersbeschermende bepalingen betreffen, wordt verworpen. De Hoge Raad verwerpt het beroep ex artikel 81 Wet RO.

Ten slotte is AR 2010-429 interessant. In deze zaak wordt het Hof van Justitie EG uitgedaagd antwoord te geven op de vraag wat 'behoud van eenheid' ex artikel 6 richtlijn overgang van onderneming omvat. De advocaat-generaal concludeert dat 'behoud van eenheid' ex artikel 6 richtlijn (overgang van werknemersvertegenwoordiging) niet gelijk gesteld kan worden met het eenheidsbegrip van artikel 1 richtlijn. Op grond van het Klarenberg-arrest is immers voor de vraag of sprake is van behoud van eenheid ex artikel 1 richtlijn voldoende dat sprake is van een functionele band na de overgang van onderneming. Voor behoud van eenheid ex artikel 6 richtlijn dient de entiteit als zodanig behouden te zijn gebleven, aldus de advocaat-generaal. Het wachten is nu op het oordeel van het Hof zelf.

AR Commentaar: De ontslagen werknemer en (misbruik van) faillissementsrecht: einde oefening?
Graag wijzen wij u op het zeer interessante AR Commentaar van Gerdien van der Voet. In dit commentaar wordt uitvoerig ingegaan op de rechtspositie van een werknemer tijdens faillissement. Vooral de reikwijdte van het Van Gelder Papier-arrest, de mogelijkheden van verzet en kennelijk onredelijk ontslag, als ook de gevolgen van een vernietiging van de beschikking van de rechter-commissaris passeren de revue. Klik hier om de uitspraak te lezen.

AR Poll
De eindstand bij de stelling "Alleen in een lustrumjaar hebben werknemers recht op een vrije dag met Bevrijdingsdag" eindigde 50-50. De nieuwe stelling luidt: "Harmonisatie van het ambtenarenrecht met 7.10 BW is een goede ontwikkeling." Breng hier uw stem uit.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Rest ons u nog een bijzonder fijne dag en alvast een goede Hemelvaartsdag toe te wensen.