Naar boven ↑

Update

Nummer 26, 2010
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan. De eerste zes maanden van 2010 leverde in totaal 552 uitspraken op. Ook deze week is er weer een aantal interessante zaken gewezen.

Graag wijzen wij u op AR 2010-549 en AR 2010-550. In deze zaken werd aan het Hof van Justitie EU de vraag voorgelegd of een werkneemster tijdens zwangschaps- en bevallingsverlof aanspraak heeft op beschikbaarheidstoeslagen en of een werkneemster die wegens zwangerschap tijdelijk andere werkzaamheden verricht aanspraak blijft maken op toeslagen die verbonden zijn met de specifieke functie die zij tijdelijk niet kan of mag uitoefenen. Naar het oordeel van het Hof heeft een werkneemster geen recht op dergelijke toeslagen.

In AR 2010-548 heeft het Hof Den Haag de opvallende uitspraak van de Kantonrechter Leiden (JAR 2008/231) vernietigd. Volgens de kantonrechter was het ontslag op staande voet wegens het bedreigen van leidinggevenden terecht verleend, maar moest het ontslag alsnog kennelijk onredelijk worden geoordeeld vanwege het feit dat de werkgever bij de eindafrekening de gefixeerde schadevergoeding had ingehouden op het loon van werknemer. Het hof oordeelt dat een terecht gegeven ontslag op staande voet niet kennelijk onredelijk kan zijn (Schoenmaker-arrest).

Ten slotte wijzen wij u graag op AR 2010-552. Volgens de kantonrechter is het ontslag van een werknemer vanwege het eindigen van een ID-subsidie aan de werkgever niet kennelijk onredelijk. Van een werkgever kan niet worden gevergd dat hij zelf de volledige loonkosten van een werknemer draagt, indien zijn bedrijfsopzet is gebaseerd op gesubsidieerd werk. Het feit dat werkgever financieel daartoe wel in staat zou moeten zijn, doet daar niet aan af.

AR Poll
Ruim 60% van de stemmers was het niet eens met de stelling: ?Werkonderbreking tijdens een wedstrijd van het Nederlands Elftal dient voor rekening van werkgever te komen.?
De nieuwe stelling luidt: ?Neemt men de ratio van de bescherming van zwangere werkneemsters serieus, dan dient een werkneemster tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof het gemiddeld variabel loon te blijven ontvangen.? Breng hier uw stem uit.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Rest ons u nog een bijzonder fijne dag en een spannende wedstrijd toe te wensen.