Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Bijgaand treft u een nieuwe VAAN AR Update aan. Graag wijzen wij u op twee belangrijke uitspraken op het terrein van het werkgeversaansprakelijkheidsrecht.
De eerste zaak (AR 2010-554) is het vervolg op Vonk/Van der Hoeven (NJ 2001, 253). In dat arrest werd uitgemaakt dat de formele werkgever aansprakelijk was voor het verkeersongeval van zijn aan een derde uitgeleende werknemer. In de onderhavige zaak staat de aansprakelijkheidsvraag van de materiële werkgever (de inlener) centraal. Omdat het ongeval voor 1999 heeft plaatsgevonden, is de zaak afgedaan op artikel 6:162 BW en niet artikel 7:658 lid 4 BW. Het hof heeft geoordeeld dat de inlener zowel zijn zorgplicht als een verzekeringsplicht heeft geschonden. In cassatie klaagt de inlener onder meer dat geen sprake kan zijn van schending van een verzekeringsplicht, omdat deze is gebaseerd op artikel 7:611 BW en tussen hem en de werknemer geen arbeidsrelatie bestond. De Hoge Raad verwerpt deze klacht in cassatie wegens gemis aan feitelijke grondslag. A-G Spier overweegt in zijn conclusie dat het systematisch onjuist zou zijn dat op grond van artikel 6:162 BW een verzekeringsplicht zou worden aangenomen. Omdat de inlener tegen dit oordeel evenwel geen klacht heeft ingesteld, faalt het cassatieberoep.
De tweede zaak betreft een uitspraak van de Hof Den Bosch (AR 2010-563). In dit arrest wordt een algemene verzekeringsplicht voor risicovolle beroepen aangenomen. Het hof overweegt dat de arresten van de Hoge Raad enkel betrekking hadden op (gemotoriseerde) verkeersongevallen. Desalniettemin acht het hof een uitbreiding van de verzekeringsplicht gerechtvaardigd. Partijen worden door het hof uitgedaagd tegen dit oordeel cassatieberoep in te stellen.
AR Poll
Ruim 92% van de stemmers was het eens met de stelling: ?Neemt men de ratio van de bescherming van zwangere werkneemsters serieus, dan dient een werkneemster tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof het gemiddeld variabel loon te blijven ontvangen.' De nieuwe stelling luidt: ?Het is niet aan de rechter een algehele verzekeringsplicht te introduceren.' Breng hier uw stem uit.
AR Commentaar: Christelijke werknemer moet ?zijn kruis dragen'
In het nieuwe AR Commentaar staat het onlangs gewezen ?trambestuurder-met-kruis-arrest' centraal. Er wordt uitvoerig aandacht besteed aan de vraag in hoeverre de rechter een oordeel kan en mag geven over de gegrondheid van een geloofsuiting en of religieconflicten binnen de arbeidsverhouding zullen leiden tot religieneutrale werkplaatsen. Lees hier het volledige commentaar.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.
Rest ons u nog een bijzonder fijne dag toe te wensen.