Naar boven ↑

Update

Nummer 28, 2010
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan. Graag wijzen wij u op AR 2010-578. In deze uitspraak staat de uitleg van de CAO Railinfrastructuur centraal. De gebonden werkgever verwijt de vakbonden onder meer dat zij oneigenlijk handelen met het aanhangig maken van de procedure bij de rechter. Tijdens het cao-overleg was de onderhavige kwestie immers geen punt van discussie en de bepaling stond al jaren in de opeenvolgende cao?s. De rechter verwerpt dit verweer. Ook de stelling dat men pas aan uitleg toekomt als de cao-bepaling zelf onduidelijk is, wordt verworpen. Een duidelijke bepaling kan bij gewijzigde feiten en omstandigheden tot uitlegkwesties leiden. De rechter haalt dichter Martinus Nijhoff erbij en citeert: ?De schrijfmachine mijmert gekkepraat. Lees maar, er staat niet wat er staat?.

Voorts is AR 2010-576 interessant. Volgens de Kantonrechter Haarlem kan de arbeidsovereenkomst tussen partijen wegens een dringende reden worden ontbonden wegens een onherroepelijk strafrechtelijke veroordeling vijf jaar na veroordeling in eerste aanleg. De werkgever handelt conform het goed werkgeverschap door te wachten met het ontslag totdat onherroepelijk is beslist.

Het Hof van Justitie EU heeft geoordeeld dat een vervaltermijn van twee maanden in geval van een schadevergoeding wegens (leeftijds)discriminatie in de precontractuele fase, niet in strijd is met het doeltreffendheids- en gelijkwaardigheidsbeginsel van het Unierecht (AR 2010-573).

Ten slotte leert het Hof Leeuwarden dat een klant die ruim 15 jaar geen opdrachten meer heeft verstrekt aan de ex-werkgever, niet als relatie in de zin van het relatiebeding kan worden aangemerkt (AR 2010-569).

AR Poll
Ruim 90% van de stemmers was het eens met de stelling: ?Het is niet aan de rechter een algehele verzekeringsplicht te introduceren.? De nieuwe stelling luidt: ?De Wet CAO zou moeten bepalen dat een werknemer maar aan één cao tegelijkertijd gebonden kan zijn.? Breng hier uw stem uit.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Rest ons u nog een bijzonder fijne dag toe te wensen.