Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan. Graag wijzen wij u op twee ingezonden arresten. In de eerste zaak (AR 2010-596) formuleert het Hof Amsterdam een aantal regels waaraan getoetst moet worden voor het antwoord op de vraag of passende arbeid in het kader van re-integratie kan worden aangemerkt als nieuw bedongen arbeid. Wordt de nieuw bedongen arbeid niet expliciet overeengekomen, dan kan daarvan toch sprake zijn als een werknemer gedurende niet te korte periode arbeid heeft verricht waarvan de aard en de omvang tussen partijen niet ter discussie staat. In casu is dit volgens het hof niet het geval (zie anders Ktr. Utrecht 7 december 2009, AR 2009-942).
In de tweede zaak (AR 2010-597) staat de vraag centraal of het BBA ook van toepassing is op een buitenlandse werknemer die na het einde van de arbeidsovereenkomst niet zal terugvallen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Naar het oordeel van het hof kan de strekking van het BBA niet langer de bescherming van de Nederlandse arbeidsmarkt zijn, zodat alleen de bescherming tegen ongerechtvaardigd ontslag overblijft. Omdat een buitenlandse werknemer die in Nederland werkt, voor een Nederlands bedrijf op basis van een arbeidsovereenkomst naar Nederlands recht, niet sterk verschilt van een reguliere werknemer, dient ook deze werknemer de bescherming van het BBA toe te komen. Daarmee doet het hof uitdrukkelijk afstand van HR 23 oktober 1987, NJ 1988, 842 (Sorensen/Aramco). Daarvoor heeft het hof onder meer steun gevonden in de literatuur: J.H. Even en E. van Kampen, ?De arbeidsovereenkomst in internationaal privaatrechtelijk perspectief. Drie kernvragen voor de Nederlandse jurist?, ArA 2004-1.
AR Commentaar: Pakketvergelijking in Europa: het verslechteringsverbod van de Raamovereenkomst voor bepaalde tijd.
Zef Even geeft in het nieuwe AR Commentaar enkele bespiegelingen naar aanleiding van HvJ 24 juni 2010, C-98/09, Sorge/Poste Italiane SpA. Hij geeft een analyse van verschillende arresten van het Hof van Justitie inzake het zogenoemde verslechteringsverbod (non-regressiebeginsel) en concludeert dat niet snel sprake zal zijn van een schending van dit verbod. Klik hier om het commentaar te lezen.
AR Poll
Met de vorige stelling ?De Wet CAO zou moeten bepalen dat een werknemer maar aan één cao tegelijkertijd gebonden kan zijn? was iedereen het eens. Wellicht geldt dit ook voor de nieuwe stelling: ?Bescherming van de Nederlandse arbeidsmarkt ? naast bescherming tegen ongerechtvaardigd ontslag ? is geen achterhaalde strekking van het doel van het BBA.? Breng hier uw stem uit.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.