Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan. Graag wijzen wij u op het arrest van het Hof van Justitie (AR 2010-598) inzake overgang van onderneming en medezeggenschap. Volgens het Hof is behoud van eenheid (artikel 6 richtlijn) niet gelijk aan behoud van identiteit (artikel 1 richtlijn). Voor het antwoord op de vraag of medezeggenschap is behouden bij overgang van onderneming, acht het Hof vooral doorslaggevend of sprake is van behoud van zeggenschap (zijn de verantwoordelijken nog steeds autonoom). Dat mogelijk sprake is van dubbele medezeggenschap na overgang van onderneming, doet niet ter zake.
In AR 2010-602 staat de Viking- en Laval-doctrine centraal. Volgens het Hof kunnen afspraken in collectieve arbeidsovereenkomsten in strijd zijn met EU-vrijheden.
Wat dichterbij de dagelijkse rechtspraktijk en passend in de vakantieperiode is AR 2010-604. Een buschauffeur die geld van de werkgever in zijn onbeheerde en onafgesloten touringcar achterlaat in Parijs, handelt bewust roekeloos. Het is immers een feit van algemene bekendheid dat de kans op diefstal in Parijs niet gering is.
Voorts is AR 2010-605 interessant. Volgens de kantonrechter kan een werknemer na het ontslag op staande voet een onvoorwaardelijk tegenverzoek indienen, wanneer het ontslag naar een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen stand houdt.
In AR 2010-618 overweegt het hof dat het ontslag op staande voet wegens werkweigering niet rechtsgeldig is verleend. Het verwijst daartoe onder meer naar het Vixia/Gerits-arrest. Vervolgens wordt de loonvordering wel aanzienlijk gematigd, wegens de wanverhouding tussen de duur van de arbeidsovereenkomst en de periode waarover het loon wordt gevorderd (toepassing van HR 16 april 2010, AR 2010-333).
Ten slotte wijzen wij u op het arrest van het Hof Den Haag (AR 2010-615). Naar het oordeel van het hof is sprake van een kennelijk onredelijk ontslag. De schade wordt naar billijkheid begroot op ? 5000,-.
AR Poll
Ruim 57% van de stemmers was het oneens met de stelling: ?Bescherming van de Nederlandse arbeidsmarkt ? naast bescherming tegen ongerechtvaardigd ontslag ? is geen achterhaalde strekking van het doel van het BBA.'
De nieuwe stelling luidt: ?Bewuste roekeloosheid ex artikel 7:661 BW dient ruim te worden uitgelegd.' Breng hier uw stem uit.
AR Video: Prof. Teun Jaspers, Zijn politieke stakingen geoorloofd?
Professor Teun Jaspers gaat in op de vraag wanneer en onder welke omstandigheden staken tegen overheidsbesluiten gerechtvaardigd is. Hij plaatst het eerder dit jaar verschenen arrest van het Hof Amsterdam (AOW-stakingszaak) in het kader van het ESH en de rechtspraak van de Hoge Raad. Klik hier om de video te bekijken.
Geen pdf-bijlage
Vanaf heden ontvangt u bij de wekelijkse AR Updates geen PDF meer als bijlage, maar treft u in iedere mail een hyperlink naar het PDF-bestand. De reden hiervoor is dat sommige abonnees de wekelijkse e-mail niet ontvangen omdat hun spamfilter de e-mail weigert vanwege de PDF. Voortaan zal elke nieuwsbrief een hyperlink bevatten waarmee u het PDF-bestand eventueel kunt downloaden.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.
Rest ons u nog een bijzonder fijne dag toe te wensen.