Naar boven ↑

Update

Nummer 32, 2010
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan. Graag wijs ik u op het zeer fraai gemotiveerde arrest van het Hof Amsterdam inzake insourcing van cateringwerkzaamheden en overgang van onderneming (AR 2010-647).

Interessant zijn voorts de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (AR 2010-649 en AR 2010-650). In beide uitspraken staat de uitleg van artikel 29 lid 2 Ziektewet centraal, in het bijzonder met betrekking tot de vraag of een werknemer recht heeft op ziekengeld indien hij na 104 weken uitvalt terwijl hij passende arbeid verricht. Naar het oordeel van de Raad staat in artikel 29 lid 2 Zw een limitatieve opsomming van uitzonderingsgevallen die recht geven op een uitkering. Indien de arbeidsovereenkomst niet feitelijk is geëindigd, maar een ?lege huls? is geworden, heeft de werknemer geen recht op ziekengeld. Voor zover gesproken kan worden van een lacune in wetgeving is het aan de wetgever om dit op te lossen, aldus de Raad.

Ten slotte is AR 2010-643 interessant. Naar analogie van artikel 7:668a BW acht de kantonrechter het redelijk om opeenvolgende arbeidsovereenkomst met een kortere tussenliggende periode dan drie maanden voor de berekening van artikel 7:610b BW (rechtsvermoeden arbeidsomvang) samen te tellen. Dit is anders indien bij cao een kortere doorbrekingstermijn is opgenomen (hetgeen in casu het geval was). Voorts overweegt de kantonrechter dat het verzwijgen van een drugsverslaving een werknemer ongeschikt maakt voor de functie en derhalve tot verval van recht op loon leidt ex artikel 7:629 lid 3 BW.

NIEUW: De wekelijkse ontslagvergoedingsindex van mr. Pascal Kruit
Vanaf heden is op AR-updates de ?AEX van de ontslagvergoeding? te raadplegen! Wekelijks wordt de gemiddelde ontbindingsvergoeding en kennelijk-onredelijk-ontslagvergoeding verwerkt in deze unieke index. Daarnaast kunt u aanvullende informatie, zoals toewijzing en afwijzing per leeftijdscategorie en de gemiddelde C-factor, raadplegen. Zodoende bent u steeds up to date van de meest actuele stand van zaken op het terrein van het ontslag(vergoedings)recht! Klik hier voor de index.

AR Poll
Ruim 73% was het eens met de stelling: ?Er is behoefte aan meer differentiatie en maatwerk in het Nederlandse arbeidsrecht.? De nieuwe stelling luidt: ?Werkgevers moeten worden verplicht tot anonieme sollicitaties.? Breng hier uw stem uit.

Geen PDF-bijlage
Vanaf heden ontvangt u bij de wekelijkse AR Updates geen PDF meer als bijlage, maar treft u in deze mail een hyperlink naar het PDF-bestand. De reden hiervoor is dat sommige abonnees de wekelijkse e-mail niet ontvangen omdat hun spamfilter de e-mail weigert vanwege de PDF.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.