Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.
Opvallende uitspraken
Graag wijs ik u op AR 2010-652. In deze zaak oordeelt de kantonrechter dat het OR-lidmaatschap geen vrijbrief geeft in strijd met de normen van het goed werknemerschap te handelen. In casu waren de OR-leden een scholingsovereenkomst voor ruim ? 70.000 namens de onderneming aangegaan, zonder dat zij daartoe toestemming hadden gekregen. De OR-leden zijn vervolgens disciplinair gesanctioneerd. Volgens de kantonrechter kon in casu niet worden gesproken van het uitoefenen van een (W)OR-bevoegdheid, zodat de bijzondere bescherming krachtens de WOR niet op hen van toepassing was.
Het Hof Den Haag heeft arrest gewezen in de bekende zaak Antoine Petit (HR 27 april 2007, LJN AZ6717), beter bekend als het ?zware-oven-tillen-arrest'. Naar het oordeel van het hof heeft de werkgever een specifieke zorgverplichting geschonden en komt werknemer een beroep toe op de arbeidsrechtelijke of bijzondere omkeringsregel (in het kader van het causaal verband). Antoine Petit, inmiddels Albron, wordt aansprakelijk gehouden voor de schade (AR 2010-659).
Bijzonder interessant is de ingezonden uitspraak AR 2010-663. Nadat werkgever toestemming aan het UWV WERKbedrijf heeft gevraagd voor ontslag, verzoekt werknemer ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Werkgever ontvangt toestemming en zegt schadeplichtig op. Kort daarna ontbindt de kantonrechter en kent werknemer ? 20.000 toe. Deze beschikking wordt in hoger beroep vernietigd, omdat de arbeidsovereenkomst reeds tot een einde was gekomen voor de ontbindingsbeschikkingsdatum. Werknemer vordert vervolgens schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag en wegens onregelmatige opzegging. Werknemer stelt onder meer dat het mislopen van de ontbindingsvergoeding moet worden aangemerkt als ? onder deel van ? de volledige schadevergoeding wegens onregelmatige opzegging (artikel 7:677 jo. 7:680 BW). De kantonrechter wijst deze vordering af. Wel acht de kantonrechter de gefixeerde schadevergoeding en schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag voor toewijzing vatbaar.
NIEUW: De wekelijkse ontslagvergoedingsindex van mr. Pascal Kruit
Vanaf heden is op AR-updates de ?AEX van de ontslagvergoeding' te raadplegen! Wekelijks wordt de gemiddelde ontbindingsvergoeding en kennelijk-onredelijk-ontslagvergoeding verwerkt in deze unieke index. Daarnaast kunt u aanvullende informatie raadplegen, zoals toewijzing en afwijzing per leeftijdscategorie en de gemiddelde C-factor. Zodoende bent u steeds op de hoogte van de meest actuele stand van zaken op het terrein van het ontslag(vergoedings)recht! Klik hier voor de index.
AR Commentaar: Europese Hof van Justitie volgt A-G: identiteit en eenheid zijn inderdaad twee verschillende zaken
In het nieuwe AR Commentaar geeft Ronald Beltzer een heldere uiteenzetting van het recente arrest UGT-FSP, waarin het Hof van Justitie antwoord heeft gegeven op de vraag hoe te oordelen over medezeggenschap bij overgang van onderneming. In het commentaar wordt onder meer ingegaan op de gevolgen van dit arrest voor de (Nederlandse) medezeggenschapspraktijk. Klik hier om het commentaar te lezen.
AR Poll
Bijna 80% was het niet eens met de stelling ?Werkgevers moeten worden verplicht tot anonieme sollicitaties'.
De nieuwe stelling luidt: ?De bijzondere jurisprudentiële omkeringsregel zou voor alle 658-gevallen moeten gelden.' Breng hier uw stem uit.
Geen PDF-bijlage
U ontvangt al enige tijd bij de wekelijkse AR Updates geen PDF meer als bijlage. De reden hiervoor is dat sommige abonnees de wekelijkse e-mail niet ontvangen omdat hun spamfilter de e-mail weigert vanwege de PDF.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.