Naar boven ↑

Update

Nummer 34, 2010
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Updates aan.

Rechtspraak

Graag wijs ik u op AR 2010-678 waarin het contractuele verval van niet-genoten vakantiedagen in strijd met artikel 7:642 jo. 7:645 BW werd geoordeeld. De ruim 135 niet-genoten vakantiedagen moesten alsnog worden uitbetaald, mede vanwege het feit dat de werknemer niet in staat is geweest deze dagen eerder op te nemen. Dit arrest van het Hof Amsterdam is interessant in het kader van het afgelopen vrijdag ingediende wetsvoorstel aanpassing vakantiewetgeving. Volgens deze wet dienen werknemers in de toekomst binnen anderhalf jaar hun wettelijke vakantiedagen op te nemen, behoudens voor zover zij in redelijkheid niet in staat zijn geweest hun vakantiedagen te effectueren dan wel andere afspraken hebben gemaakt met hun werkgever (klik hier om het wetsvoorstel te lezen: ).

In een zeer fraai gemotiveerd arrest stelt het Hof Arnhem zich op het standpunt dat artikel 7:658 lid 4 BW niet is bedoeld voor ZZP'ers of andere zelfstandigen (AR 2010-684).

Eveneens zeer uitvoerig gemotiveerd is het vonnis van de Kantonrechter Venlo, waarin de vraag centraal staat of, en onder welke omstandigheden, stuiting van verjaring ex artikel 7:683 BW mag worden aangenomen (AR 2010-673).

In AR 2010-669 werd geoordeeld dat een jaarlijkse gratificatie geen arbeidsvoorwaarde of verworven recht is, zodat het niet toekennen van een gratificatie geen eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden oplevert.

Een zeer opvallende zaak is AR 2010-686. Volgens de werknemer (parkwachter van een dierentuin) was het aan hem verleende ontslag op staande voet niet rechtsgeldig, omdat het smokkelen van 118 inheemse vogels in handbagage tijdens een KLM-vlucht (waardoor ruim 30 vogels overleden) en het voorstellen van het inhuren van een huurmoordenaar om de huidige bestuurder te liquideren geen dringende reden kan opleveren. De rechters oordeelden (gelukkig) anders.

NIEUW: Dossier Ontslagrecht

Alle relevante wet- en regelgeving inzake ontslag in een handzaam overzicht, dat is het nieuwe Dossier Ontslagrecht. De toelichting op het Ontslagbesluit, het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen, de Aanbevelingen van de Kring van Kantonrechters en andere besluitvorming (zoals besluiten inzake het toepassingsbereik van het BBA), treft u hier aan.

De wekelijkse ontslagvergoedingsindex van mr. Pascal Kruit

Vanaf heden is op AR-updates de ?AEX van de ontslagvergoeding' te raadplegen! Wekelijks wordt de gemiddelde ontbindingsvergoeding en kennelijk-onredelijk-ontslagvergoeding verwerkt in deze unieke index. Daarnaast kunt u aanvullende informatie raadplegen, zoals toewijzing en afwijzing per leeftijdscategorie en de gemiddelde C-factor. Zodoende bent u steeds op de hoogte van de meest actuele stand van zaken op het terrein van het ontslag(vergoedings)recht! Klik hier voor de index.

AR Poll

Ruim 60% was het niet eens met de stelling ?De bijzondere jurisprudentiële omkeringsregel zou voor alle 658-gevallen moeten gelden'.

De nieuwe stelling luidt: ?In een geschil over de overgang van medezeggenschap na overgang van onderneming, sta ik geen OR bij als de verkrijger geen garantie tot vergoeding van mijn kosten heeft afgegeven.' Breng hier uw stem uit.

Geen PDF-bijlage

U ontvangt al enige tijd bij de wekelijkse AR Updates geen PDF meer als bijlage. De reden hiervoor is dat sommige abonnees de wekelijkse e-mail niet ontvangen omdat hun spamfilter de e-mail weigert vanwege de PDF.

Inzenden rechtspraak

Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.