Naar boven ↑

Update

Nummer 40, 2010
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
De Hoge Raad heeft een vijftal arresten gewezen. Het merendeel is afgedaan op grond van artikel 81 Wet RO. Het lijkt alsof in het arbeidsrecht steeds vaker zaken aan de Hoge Raad worden voorgelegd die op grond van artikel 81 Wet RO worden afgedaan. Een mooi voorbeeld van een interessante 81 RO-zaak is AR 2010-796, waarin de vraag centraal staat of een detacheringsovereenkomst binnen concernverband moet worden beschouwd als een nieuwe zelfstandige arbeidsovereenkomst of een tijdelijke aanvulling en voortzetting van de bestaande arbeidsovereenkomst.

In AR 2010-798 wordt wederom de analoge toepassing van de kantonrechtersformule in een kennelijk onredelijk ontslagprocedure door de Hoge Raad van de hand gewezen. Het feit dat werknemer zich in de feitelijke instanties uitdrukkelijk op de hofformule had beroepen, betekent niet dat hij zich niet meer op het nadien gewezen arrest Van de Grijp/Stam zou mogen beroepen. In AR 2010-803 oordeelt de kantonrechter dat bij het begroten van schadevergoeding ex artikel 7:681 BW uiteindelijk een schuldtoerekening dient plaats te vinden.

Heel interessant voor de 658/611-praktijk is het arrest van het Hof Den Bosch (AR 2010-794).
Uit deskundigenonderzoek zou blijken dat in 1999 voor de taxibranche geen aanvullende verzekeringen voorhanden waren, die aan de norm van het Akzo Nobel- of Kooiker-arrest voldoen (1 februari-arresten). De werkgever heeft daarom zijn aanvullende zorgplicht ex artikel 7:611 BW, om zorg te dragen voor een behoorlijke verzekering, niet geschonden.

Volgens ditzelfde hof valt onder de verwijzing naar het pensioenplafond conform Aanbeveling 3.5 in een Sociaal Plan, tevens de wijze waarop kantonrechters deze aanbeveling plachten toe te passen in rechtspraak. Dat een werknemer geen kennis van dergelijke rechtspraak heeft, doet niet ter zake (AR 2010-792).

Ten slotte oordeelt de Kantonrechter Bergen op Zoom dat het een feit van algemene bekendheid is dat werknemers op vrijdagmiddag doorgaans snipperdagen opnemen, zodat een verzoek tot spreiding van arbeidsuren op andere dagen dan op vrijdag wegens roostertechnische redenen mag worden afgewezen ex artikel 2 lid 6 WAA (AR 2010-801).

AR Poll
Alle stemmers waren het eens met de stelling: ?Rutte I zal niet leiden tot afschaffing van het BBA.'
De nieuwe stelling luidt: ?Het EU-recht dwingt de rechter steeds ambtshalve te toetsen of sprake is van overgang van onderneming.' Breng hier uw stem uit.

AR Commentaar: Ius curia novit en overgang van onderneming: een gemiste kans
In het nieuwe AR Commentaar gaat Zef Even in op het arrest van de Hoge Raad (AR 2010-745) waarin de vraag centraal stond of de rechter ambtshalve dient te toetsen of sprake is van overgang van onderneming, zonder dat partijen een dergelijke stelling in het geding hebben gebracht. Hij analyseert arresten van het Hof van Justitie en onze Hoge Raad en gaat uitvoerig in op de vraag of de regeling van overgang van onderneming van openbare orde is en wat dit voor gevolgen voor het Nederlandse arbeids(proces)recht zou (moeten) hebben. Lees het commentaar hier.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.