Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
Volgens het Hof van Justitie leidt de Deense wetgeving, op grond waarvan een werknemer zijn aanspraak op een wettelijke ontslagvergoeding verliest zodra hij in aanmerking komt voor pensioenuitkering, tot een verboden vorm van leeftijdsdiscriminatie (AR 2010-832). In dit verband is het arrest van de Hoge Raad van afgelopen vrijdag interessant, waar in cassatie een klacht tegen de XYZ-formule op grond van leeftijdsdiscriminatie was geformuleerd. De A-G stelt zich ? onder verwijzing naar het arrest Rutten/Breed ? op het standpunt dat geen sprake is van leeftijdsdiscriminatie.
De Hoge Raad doet de zaak af op artikel 81 Wet RO (AR 2010-805)
In de AR Update van week 39 wezen wij u op de ABN AMRO-zaken. Inmiddels is ook de zogenoemde ?Amsterdamse ABN AMRO-zaak' gepubliceerd. Anders dan de Utrechtse rechters oordeelde de Amsterdamse kantonrechter dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is dat werknemer de vaste ontslagvergoeding zou toekomen. Het hof vernietigt dit vonnis en oordeelt dat de werknemer wel recht heeft op de toegezegde ontslagvergoeding (AR 2010-810).
In AR 2010-807 staat de vraag centraal of de verkrijger van een concessie kan worden opgevat als de ?opvolgend werkgever' in de zin van artikel 7:668a lid 2 BW. Naar het oordeel van het hof is dit niet het geval. Anders dan werkgever meent is artikel 7:668a lid 2 BW niet beperkt tot misbruiksituaties. Of sprake is van overgang van onderneming doet in casu niet ter zake, omdat werknemer voor de overgang reeds uit dienst zou zijn van de vervreemder. In AR 2010-821 leidde toekenning van mantelzorgsubsidie aan een derde wel tot een overgang van onderneming. De overgenomen entiteit had haar identiteit behouden op grond van de Klarenberg-doctrin.
Volgens de kantonrechter is het besluit om de zogenoemde ?meerurenovereenkomst' (extra uren boven op het voltijdsdienstverband) niet te verlengen vanwege burn-outklachten en reuma van werknemer, nietig krachtens de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte (AR 2010-817).
Ten slotte is AR 2010-822 interessant. In deze ontbindingsprocedure wordt naast een billijke vergoeding ook immateriële schadevergoeding en tegemoetkoming in de proceskosten uitgesproken.
AR Poll
Ruim 69% van de stemmers was het eens met de stelling ?Het EU-recht dwingt de rechter steeds ambtshalve te toetsen of sprake is van overgang van onderneming'.
De nieuwe stelling luidt: ?Maximering van een ontslagvergoeding tot aan de pensioengerechtigde leeftijd is een verboden onderscheid op grond van leeftijd.' Breng hier uw stem uit.
AR Video: Kostenvergoedingsregeling bij medezeggenschapsorganen
In de nieuwe AR Video zet mr.dr. Gerdien van der Voet de kostenvergoedingsregelingen uit de verschillende medezeggenschapswetten uiteen. De regelingen worden onderling vergeleken. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de vraag wie gehouden is de kosten van rechtsbijstand van een medezeggenschaporgaan te vergoeden bij overgang van medezeggenschap. Het een en ander wordt geïllustreerd aan de hand van een praktijkonderzoek.
Bekijk de video hier .
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor!
Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.
Rest ons u nog een bijzonder fijne dag en wellicht zelfs een fijne herfstvakantie toe te wensen.