Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
Een mooie proeftijdontslagkwestie deed zich voor in AR 2010-872. De werkgever is met werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een proeftijd van twee maanden overeengekomen. Op de voorlaatste dag van de proeftijd, wordt werknemer ontslagen. Vervolgens wordt hem een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangeboden. De werknemer stelt zich op het standpunt dat door aldus te handelen de werkgever misbruik van het proeftijdbeding heeft gemaakt. De Kantonrechter Den Bosch oordeelt echter anders en acht in casu geen sprake van misbruik.
In AR 2010-874 staat de vraag centraal of de werknemer eerst zijn ADV-verlof of vakantieverlof heeft opgenomen. Het ADV-verlof kwam aan het einde van elk kalenderjaar te vervallen. De kantonrechter overweegt dat in deze situatie aangenomen moet worden dat bij opname van verlof, eerst het ADV-verlof wordt gesoupeerd en pas daarna het vakantieverlof. Voor zover dit anders zou zijn, verzet het goed werkgeverschap zich tegen een beroep op verval van het ADV-verlof vanwege onjuiste informatieverstrekking aan werknemer. Op grond van het FNV/Staat-arrest, komt uitsluitend het bovenwettelijke deel van het vakantieverlof voor afkoop in aanmerking.
Voor de medezeggenschapspraktijk is AR 2010-888 interessant. De wijziging van de statutaire doelomschrijving van een dochteronderneming is een belangrijke wijziging van de bedrijfsactiviteit, zodat sprake is van een adviesplichtig voorgenomen besluit in de zin van artikel 25 WOR.
Een vooral grappige zaak is AR 2010-877. Daarin oordeelde de kantonrechter dat het op staande voet ontslaan van een werknemer die een vlaggenmast van de werkgever ?ontvreemd' om bij wijze van WK-grap oranje te verven, mede gezien het langdurige dienstverband niet rechtsgeldig is.
AR Commentaar: ABN Amro-zaken
Graag wijzen wij u op het nieuwe AR Commentaar van Willemijn Roozendaal. Zij behandelt de verschillende ABN Amro-zaken zoals die onlangs door het hof zijn gewezen. In het bijzonder staat zij stil bij het belang van ?pacta sunt servanda'-beginsel binnen eenzijdig wijzigingsleerstuk en plaatst zij kritische kanttekeningen bij Stoof/Mammoet-toepassingen bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Klik hier om het commentaar te lezen.
AR Poll
Ruim tweederde is het oneens met de stelling: ?Een arbeidsovereenkomst met een pensioenontslagbeding moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.'
De nieuwe stelling luidt: ?Flexibilisering van het arbeidsrecht zonder aanpassing van het ontslagrecht is onmogelijk.' Breng hier uw stem uit.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.
Actualiteiten arbeidsrecht met 10% korting én drie PO-punten!
Op woensdag 17 november a.s. vindt vanaf 15.00 uur de webtraining Actualiteiten arbeidsrecht plaats van mr. dr. Gerrard Boot. Abonnees van AR Updates ontvangen 10% korting op deze webtraining. Bij deze training zijn drie PO-punten te behalen. Schrijft u zich in via deze link. De trainingen van www.LawAtWeb.nl zijn volledig online. U volgt dus live een training vanaf uw werkplek en kunt met de chatfunctie eenvoudig uw vragen stellen aan de trainer. De eerste webtraining ondernemingsrecht is zeer positief ontvangen en gemiddeld met een 8 beoordeeld!