Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
Volgens het Hof van Justitie EU is het niet verlengen van een uitzendovereenkomst (of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd) niet in strijd met het ontslagverbod wegens overgang van onderneming (artikel 4 Richtlijn). De werknemer was ten tijde van de overgang immers niet meer in dienst van de vervreemder. Mogelijk staat een dergelijke handelwijze wel op gespannen voet met de Richtlijn Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, maar daar werd in casu geen beroep op gedaan ( AR 2010-924).
Volgens ditzelfde Hof is het leeftijdsontslag van een hoogleraar bij het bereiken van de 68-jarige leeftijd, niet in strijd met de Richtlijn Gelijke behandeling bij de arbeid (AR 2010-923).
Voorts wijzen wij u graag op AR 2010-915. Volgens de kantonrechter is de omzetting van een arbeidsovereenkomst voor 12 maanden in een arbeidsovereenkomst voor 6 maanden op de laatste dag van de proeftijd, gelijk te stellen met een niet-toegestane verlenging van de proeftijd, zodat de ?arbeidsovereenkomst' nietig is.
In week 44 oordeelde een andere kantonrechter dat voortzetting van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na een proeftijdontslag tijdens een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd niet in strijd is met artikel 7:652 jo. 7:676 BW (AR 2010-872). Het verschil zit kennelijk in de nuance.
Ten slotte is het verrekenen van een bijtelling voor privégebruik bedrijfswagen wegens onjuiste kilometeradministratie met loon, in strijd met het goed werkgeverschap (AR 2010-918).
AR Video: Overgang van medezeggenschap
Graag wijzen wij u op de nieuwe AR Video van professor (Loe) Sprengers. In dit videocollege gaat hij uitvoerig in op het arrest van het Hof van Justitie inzake overgang van medezeggenschap. Hij schetst verschillende scenario's en wijst op mogelijke knelpunten in de Nederlandse wetgeving (in het bijzonder de WOR). Klik hier om de video te bekijken.
AR Poll
Ruim 2/3 is het oneens met de stelling: ?Het concurrentiebeding moet na iedere verlenging van de arbeidsovereenkomst opnieuw schriftelijk worden overeengekomen.'
De nieuwe stelling luidt: ?Voortzetting van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na gegeven proeftijdontslag is in strijd met het recht.' Breng hier uw stem uit.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.