Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
Volgens de Hoge Raad heeft de werknemer onvoldoende gesteld om aannemelijk te maken dat Fugro zijn zorgplicht heeft geschonden, nadat werknemer in de tropen een flesje verontreinigd water heeft gedronken. Er is evenmin aansprakelijkheid op grond van artikel 7:611 BW. Naar het oordeel van het hof was niet komen vast te staan dat er een ?behoorlijke verzekering' voor handen zou zijn geweest. De Hoge Raad verwerpt het daartegen ingestelde cassatieberoep op grond van artikel 81 Wet RO (AR 2010-938).
Volgens de Kantonrechter Heerenveen kan de verkrijger van een WMO-gunning niet worden beschouwd als opvolgend werkgever in de zin van artikel 7:668a lid 2 BW. De noodzakelijke directe band tussen de voormalige werkgever (de concessiehouder) en de verkrijger ontbrak in casu (AR 2010-932). Inmiddels doet zich de vraag voor wat nu precies onder ?opvolgend werkgeverschap' in het arbeidsrecht moet worden verstaan.
Naar het oordeel van het Hof Den Bosch rust er op de werkgever een vergaande onderzoeksplicht met betrekking tot mogelijke burn-outrisico's van een werknemer. Het feit dat werknemer zelf niet kenbaar maakt de werkdruk niet aan te kunnen, ontslaat de werkgever niet van zijn zorgplicht dergelijke schade te voorkomen (AR 2010-934).
Ten slotte is AR 2010-935 interessant. Volgens het Hof Amsterdam is een beroep op de vervaltermijn van artikel 9 BBA naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. In casu werd een ernstig geesteszieke werknemer op staande voet ontslagen wegens het niet verschijnen op het werk. Nadat werknemer in een psychiatrisch ziekenhuis is opgenomen geweest, roept hij 1,5 jaar na het ontslag de vernietigbaarheid van de opzegging in.
AR Video: Overgang van medezeggenschap
Graag wijzen wij u op de nieuwe AR Video van professor (Loe) Sprengers. In dit videocollege gaat hij uitvoerig in op het arrest van het Hof van Justitie inzake overgang van medezeggenschap. Hij schetst verschillende scenario's en wijst op mogelijke knelpunten in de Nederlandse wetgeving (in het bijzonder de WOR).
Klik hier om de video te bekijken.
AR Poll
Slechts een kleine meerderheid (53%) is het eens met de stelling: ?Voortzetting van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na gegeven proeftijdontslag is in strijd met het recht.'
De nieuwe stelling luidt: ?Zolang een werknemer niet heeft geklaagd over een te hoge werkdruk, kan de werkgever ex artikel 7:658 BW niet aansprakelijk zijn voor een burn-out.' Breng hier uw stem uit.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.