Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op AR 2010-977. Volgens de Kantonrechter Eindhoven dient een concurrentiebeding ook bij omzetting naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opnieuw ? uitdrukkelijk ? schriftelijk te worden overeengekomen. De clausule dat ?de arbeidsvoorwaarden uit de vorige overeenkomst van overeenkomstige toepassing zijn' is niet nauwkeurig genoeg om aan het schriftelijkheidsvereiste ex artikel 7:653 BW te voldoen.
Het Hof Den Bosch geeft in een uitvoerig gemotiveerd arrest mooi weer waarom een ontbindingsverzoek van een werkgever in reactie op een loonvordering van een Belgische werknemer, niet kan worden beschouwd als een ?samenhangende vordering' ex artikel 28 EEX-Verordening. Volgens het hof schept artikel 28 zelf geen bevoegdheid en staat artikel 20 EEX-Verordening aan de bevoegdheid van de Nederlandse rechter in de weg (AR 2010-971). Zie in gelijke zin eerder het commentaar van Zef Even (AR Commentaar 2009-07).
In AR 2010-961 staat een collectief ontbindingsverzoek centraal. De werkgever heeft zowel de ?spelregels' van de WMCO als de WOR geschonden, maar de kantonrechter verbindt hieraan geen consequenties.
In AR 2010-965 ontbindt de kantonrechter een arbeidsovereenkomst na iets meer dan een jaar.
De kantonrechtersformule wordt in casu niet passend geacht en aan werknemer wordt een vergoeding van ruim ? 75.000 toegekend.
Ten slotte wijzen wij u graag op AR 2010-969. In deze zaak (het vervolg op HR 5 januari 2007, :LJN AY8771, JAR 2007/50 (Bijenkorf c.s./Boersma-Leenmeijer c.s.)) staat de vraag centraal of de werkgevers ongerechtvaardigd onderscheid hebben gemaakt tussen voltijders en deeltijders wat hun pensioentoetreding betreft. Naar het oordeel van het Hof Den Haag is dit het geval, omdat de werkgevers hun informatieverplichting jegens de deeltijders onvoldoende zijn nagekomen, waardoor zij (de deeltijders) in een aanmerkelijk slechtere positie zijn komen te staan.
AR Poll
De nieuwe stelling luidt: ?De ontbindingsprocedure leent zich niet voor een collectief ontslag in de zin van de WMCO.' Breng hier uw stem uit.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.