Naar boven ↑

Update

Nummer 7, 2010
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Graag wijzen wij u op AR 2010-166 waarin de vraag centraal staat of de OR bovenwettelijke bevoegdheden (instemmingsrechten) zijn toegekend. De kantonrechter geeft een fraai inzicht in parlementaire stukken en jurisprudentie.

In AR 2010-167 overweegt de kantonrechter dat het enkele feit dat de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, geen gewichtige reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst oplevert tijdens de opzegtermijn.

Voorts is AR 2010-173 interessant. Daarin staat de vraag centraal of een werknemer de bescherming van klokkenluider toekomt, indien hij vertrouwelijke informatie over een geschil tussen zijn werkgever (een bank) en een cliënt openbaar maakt en informatie aan de gemachtigde van deze cliënt verstrekt. Volgens de rechter is dit in casu niet het geval omdat er geen sprake is van een zwaarwegend publiek belang. Werknemer handelt daardoor onrechtmatig jegens werkgever.

Volgens de Voorzieningenrechter Zwolle-Lelystad (AR 2010-170) is een voortgezette werkrelatie middels een managementovereenkomst na een eerdere arbeidsovereenkomst niet te kwalificeren als een arbeidsovereenkomst. De bedoeling en feitelijke uitvoering van partijen wijkt immers af van een reguliere arbeidsovereenkomst. Voorts is een werkrelatie op basis van een managementovereenkomst niet te beschouwen als een arbeidsverhouding in de zin van artikel 1 BBA.

Ten slotte wijzen wij u graag op AR 2010-172. In deze zaak weigerde werkneemster een functiewijziging te accepteren. De rechter overweegt dat het voorstel van werkgever redelijk was en dat werkneemster het voorstel had moeten accepteren. Desalniettemin is geen sprake van een dringende reden (werkweigering) omdat de werkgever ook na de voorgestelde functiewijziging in gesprek bleef met werkneemster om tot een oplossing te komen. Het goed werkgeverschap kreeg de werkgever in feite tegengeworpen. Uiteindelijk is de arbeidsovereenkomst ontbonden met C=0,5.

AR Commentaar Gerdien van der Voet: Schadevergoeding  bij kennelijk onredelijk ontslag na Rutten/Breed
In het AR Commentaar van Gerdien van der Voet staat het arrest Rutten/Breed centraal. Zij geeft aan hoe de schadevergoeding ex artikel 7:681 BW moet worden vastgesteld. Zij besteedt daarbij ook aandacht aan het eerder gewezen arrest Van de Grijp/Stam. Klik hier om het commentaar te lezen.

AR Video: Prof. mr. (Guus) Heerma van Voss
Vanaf heden is de nieuwe AR Video beschikbaar. In deze video wijst Guus Heerma van Voss ons op het toenemend belang en invloed van Europees arbeidsrecht. Klik hier om de video te bekijken.

Poll
De nieuwe stelling luidt: 'Nu het kabinet is gevallen, zal waarschijnlijk ook het wetsvoorstel inzake maximering ontslagvergoedingen de eindstreep niet halen.' Klik hier om uw stem uit te brengen.

Inzenden rechtspraak
Ook deze week hebben wij weer een aantal fraaie uitspraken van abonnees ontvangen. Beschikt u ook over interessante (nog niet gepubliceerde) rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.