Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
De eerste week van 2011 heeft weer een aantal mooie uitspraken opgeleverd. Graag wijzen wij u op AR 2011-04 (BO9702) waarin de Rechtbank Groningen met betrekking tot een statutair bestuurder een wezenlijk zwaardere maatstaf bij kennelijk onredelijk ontslag aanlegt, dan bij een ?gewone werknemer'. Dit volgt volgens de rechtbank uit de bijzondere aard van de arbeidsrelatie tussen bestuurder en vennootschap.
In AR 2011-05 (BO8993) wordt uitvoerig ? met verwijzing naar parlementaire stukken ? ingegaan op verschillende begrippen uit de Wet personenvervoer 2000. Volgens de kantonrechter blijkt uit de parlementaire geschiedenis dat er een duidelijke rangorde is tussen direct, indirect herleidbare en indirect niet-herleidbare werknemers bij overgang van concessie. De in casu tot stand gekomen transferlijst is daardoor deels onjuist vormgegeven.
Volgens de Kantonrechter Amsterdam is de werkgever niet-ontvankelijk in zijn voorwaardelijk ontbindingsverzoek, zolang in hoger beroep nog niet onherroepelijk is geoordeeld over de vernietiging van het arbitrale ontbindingsvonnis van het Scheidsgerecht door de rechtbank (AR 2011-12, BO8932).
Ten slotte wijzen we u graag op AR 2011-24. In deze zaak staat de vraag centraal of een vakbond en een OR van een derde als belanghebbenden ex artikel 36 WOR kunnen worden beschouwd bij een geschil over toepassing van artikel 6 lid 4 WOR door een andere OR en ondernemer. In casu had de in onderaanneming uitvoerende onderneming (Hermes) met zijn OR bij reglement overeengekomen dat personen met wie zij geen arbeidsovereenkomst had, wel als ?in de onderneming werkzame personen' werden aangemerkt. Volgens de OR van Novio werd hierdoor verkeerde toepassing aan het medezeggenschapsrecht gegeven en was hij als enige het bevoegde medezeggenschapsorgaan. De kantonrechter oordeelt uiteindelijk dat zowel de FNV als de OR belanghebbende in de zin van artikel 36 lid 1 WOR zijn, maar dat de onderhavige kwestie niet door het eerste maar het tweede lid van artikel 36 WOR wordt bestreken, zodat zij alsnog niet ontvankelijk zijn.
AR Poll: Albron en Rutten/Breed een gedeelde eerste plaats!
De ?uitspraak van het jaar 2010'-verkiezing heeft een gedeelde eerste plaats opgeleverd. Zowel het Albron-arrest (overgang van onderneming en concerndetachering) als Rutten/Breed (XYZ-formule en kennelijk onredelijk ontslag) werd door bijna 40% van de stemmers als winnaar verkozen. Absolute verliezer is UGT (overgang van medezeggenschap). De nieuwe stelling luidt: ?Een wijzigingsontslag is in strijd met de strekking en ratio van het Ontslagbesluit.' Breng hier uw stem uit.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor!
Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.