Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken. In AR 2011-177 bevestigt de Hoge Raad zijn Volker Wessels-rechtspraak (2010) dat op een werkgever een extra inspanningsplicht rust tot herplaatsing van een boventallige werknemer die door lichamelijke beperkingen moeilijk bemiddelbaar is op de arbeidsmarkt.
Het Hof van Justitie kreeg een interessante ?Mangold?-zaak voorgelegd waarin het leeftijdsontslag van een stewardess met aansluitend opeenvolgende tijdelijke contracten aan de orde was. De verwijzende rechter vroeg zich af of deze regeling van opeenvolgende tijdelijke contracten wegens het bereiken van een bepaalde leeftijd op gespannen voet stond met zowel het verbod van leeftijdsdiscriminatie als met de Richtlijn tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Het hof beantwoordt enkel de vragen inzake de strijdigheid met de Richtlijn tijdelijke arbeidsovereenkomsten en oordeelt dat de rechter ter zake richtlijnconform moet uitleggen (vergelijkbaar met Adeneler). Over de leeftijdsdiscriminatie wordt niets overwogen (AR 2011-178). Een soortgelijke zaak deed zich voor bij de Kantonrechter Amsterdam die in een zeer fraai gemotiveerd vonnis de zaak beslechtte op het punt van ongeoorloofd leeftijdsonderscheid. In casu was de vraag aan de orde of de arbeidsovereenkomst van een stewardess van rechtswege was geëindigd bij het bereiken van haar 60-jarige leeftijd, conform de cao-bepaling. Volgens de kantonrechter was dit leeftijdsonderscheid niet objectief gerechtvaardigd en diende het ? onder verwijzing naar Kucukdevici/Swedex ? wegens strijdigheid met algemene beginselen van EU-recht buiten toepassing te blijven (AR 2011-197).
Volgens het Hof Amsterdam vormt een WWB-uitkering geen ?loon? in de zin van artikel 7:610 BW, zodat een uitkeringsgerechtigde die werkzaamheden verricht voor een derde met behoud van een bijstandsuitkering geen beroep op artikel 7:610a BW toekomt (AR 2011-183).
Interessant zijn voorts de arresten AR 2011-184 en AR 2011-185 waarin het hof de toepasselijkheid van artikel 7:653 lid 4 BW in een onderaannemingsrelatie (met vier schakels) uiteenzet alsmede oordeelt dat het vierde lid van toepassing kan zijn op ZZP?ers.
Ten slotte wijzen wij op drie uitspraken van de Kantonrechter Utrecht/Amersfoort. In AR 2011-189 oordeelt de rechter dat de erven van een ? drie uur vóór de overeengekomen ontslagdatum overleden ? werknemer toch recht hebben op de in de beëindigingsovereenkomst met de overledene afgesproken beëindigingsvergoeding, ondanks de uitsluitingsclausule in het Sociaal Plan (geen vergoeding bij einde van rechtswege). In AR 2011-190 staat de vraag centraal of passende arbeid, nieuw bedongen arbeid is geworden in de zin van artikel 7:629 BW. De rechter sluit uitdrukkelijk aan bij de criteria zoals geformuleerd door het Hof Amsterdam 29 juni 2010, LJN BN8221 (de aangepaste werkzaamheden zijn als de bedongen arbeid gaan gelden indien (1) de werknemer deze werkzaamheden gedurende een niet te korte tijd heeft verricht en (2) de aard en omvang daarvan niet tussen partijen in discussie meer is geweest). In AR 2011-204 overweegt de kantonrechter dat onder omstandigheden een deskundigenoordeel ex artikel 7:629a BW ook in kortgeding vereist is, bij gebreke waarvan de vordering wordt afgewezen.
AR Poll
Ruim 55% was het oneens met de stelling: ?Beëindiging van een loonsubsidie door de overheid dient een rechtsgeldige ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst te zijn.
De nieuwe stelling luidt: ?Een kortgedingprocedure leent zich niet voor een deskundigenoordeel ex artikel 7:629a BW.? Breng hier uw stem uit.
AR Video: VAAN Symposium Albron ?Heerlijk, Helder? (deel III)
Graag wijzden wij u op het laatste deel in de drieluik van het VAAN Symposium inzake het Albron-arrest. In deze AR Video gaat Johan Zwemmer in op de gevolgen van het Albron-arrest. Hij besteedt onder meer aandacht aan de gevolgen voor uitzendrelaties en het fenomeen payrolling. Bekijk de video hier.
ARBAC
Voorts wijzen wij u graag op een nieuw online tijdschrift: Academie voor Arbeidsrecht (ARBAC). ARBAC is een peer reviewed Open Access tijdschrift op het gebied van arbeids- en socialezekerheidsrecht. Op deze site treft u niet alleen heel interessante artikelen aan, maar bijvoorbeeld ook de werken van A.E. Bles (parlementaire geschiedenis van de Wet op de arbeidsovereenkomst 1907). Een waardevolle bron voor iedere arbeidsrechtjurist! Bekijk ARBAC hier.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.