Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
Het arrest Van de Grijp/Stam is inmiddels een standaardarrest op het terrein van kennelijk onredelijk ontslag (geen analoge toepassing van de kantonrechtersformule bij berekening schadevergoeding ex artikel 7:681 BW). Maar hoe liep Van de Grijp/Stam eigenlijk na verwijzing door de Hoge Raad af? Hof Amsterdam heeft zich onlangs in deze zaak uitgesproken. Volgens het hof is de opzegging niet kennelijk onredelijk geweest, zodat Stam niet in aanmerking komt voor een schadevergoeding (AR 2011-355).
Een mooie EEX-zaak vormt de uitspraak van de Kantonrechter Sneek. Inschrijving in het GBA te Sneek van een feitelijk in het Verenigd Koninkrijk wonende werknemer, leidt niet tot bevoegdheid van de Nederlandse rechter op grond van artikel 20 jo. 59 EEX-Vo jo. 1:10 BW (AR 2011-347).
De formele werkgever kan zich jegens werknemer niet op het pensioenontslagbeding beroepen uit de cao die van toepassing is op de materiële werkgever. Wel leidt het gebruik ex artikel 7:667 BW tot een einde van rechtswege bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dit valt onder meer uit Codfried/ISS af te leiden. Dat momenteel discussie bestaat over verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, doet aan dit alles niets af, aldus de Kantonrechter Dordrecht (AR 2011-339).
Volgens de Kantonrechter Zwolle is het doorspelen van informatie aan de toekomstige werkgever in strijd met het goed werknemerschap en rechtvaardigt dergelijk gedrag een ontslag op staande voet. Het ontbreken van een geheimhoudingsbeding doet hieraan niet af, omdat een goed werknemer gehouden is geheimhouding te betrachten (AR 2011-366). Dezelfde kantonrechter moest in de week van Goede Vrijdag een oordeel vellen in een geschil tussen een christelijke werkneemster en haar leidinggevende naar aanleiding van een functioneringsgesprek en een klacht wegens seksuele intimidatie, waarbij de leidinggevende door werkneemster was uitgemaakt voor Pilatus (Mattheus 24:27). Het een en ander leidde tot een ontbinding met C=1/3 wegens onzorgvuldige afwikkeling van een klacht wegens seksuele intimidatie. Van een victimisatieontslag wilde de rechter niet weten (AR 2011-367).
Graag wijzen wij u ten slotte op de interessante conclusie van A-G Bot inzake overgang van onderneming binnen de publieke sector en behoud van anciënniteit (AR 2011-371).
AR Poll
Meer dan 60% is het eens met de stelling: ?Blijvende nawerking van minimum-cao's zet het hele cao-overleg op slot.' De nieuwe stelling luidt: ?Tijdens de proeftijd zou een werknemer niet gebonden moeten zijn aan bezwarende bedingen, zoals een concurrentiebeding en een studiekostenbeding'. Breng hier uw stem uit.
AR Video: Gerrard Boot
Graag wijzen wij u op de nieuwe AR Video van Gerrard Boot. In deze video worden drie belangrijke thema's op het terrein van arbeidsongeschiktheid en ziekte behandeld, te weten: ?wel of niet ziek', ?passende arbeid wordt nieuw bedongen arbeid', en ?de loonsanctie'. Klik hier om de video te bekijken.