Naar boven ↑

Update

Nummer 19, 2011
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Volgens het Hof van Justitie EU leidt onderscheid in aanvullend pensioen tussen gehuwden en personen met een geregistreerd partnerschap (die vanwege hun seksuele geaardheid niet konden trouwen) tot ongelijke behandeling. Het aanvullend pensioen valt onder het beloningsbegrip van Richtlijn 2000/78/EG (AR 2011-390).

In AR 2011-391 staat de vraag centraal wat de hoogte van de vergoeding van vakantie- en ADV-uren bedraagt in geval van inruil bij toepassing van een PC- of Fietsregeling, en bij einde dienstverband. Volgens het Hof Den Bosch dient bij einde dienstverband niet alleen het kale loon, maar ook de ploegentoeslag te worden vergoed. Bij inlevering van vakantiedagen dient een werkgever op grond van het goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW) eveneens de waarde van deze ploegentoeslag te verdisconteren.

De Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht (AR 2011-397) kreeg de vraag voorgelegd welke uitlegmethode moet worden gehanteerd bij een geschil over de inhoud van een principeakkoord tussen cao-partijen. Volgens de rechter is dan de Haviltex-norm en niet de cao-norm van toepassing. Omdat niet precies duidelijk is wat partijen zouden zijn overeengekomen, konden de vakbonden niet worden veroordeeld tot ondertekening van de cao. Wel achtte de rechter de door de vakbonden georganiseerde werkonderbrekingen (staking) in casu niet vallend onder artikel 6 ESH wegens het ontbreken van een belangengeschil (het betrof immers een uitlegkwestie). Daarnaast zouden de vakbonden het stakingsmiddel oneigenlijk gebruiken door terug te komen op een reeds afgerond collectief overleg.

In AR 2011-393 en AR 2011-389 staat de vraag centraal op wie de bewijslast van vermeende discriminatie rust en in hoeverre de werkgever gehouden is werknemer inzage te verlenen in bepaalde stukken, om de werknemer daarmee in diens bewijslast tegemoet te komen.

AR Poll
Bijna 53% was het eens met de stelling: ?Het cao-recht is niet meer van deze tijd.?
De nieuwe stelling luidt: ?De huidige bewijslastverdeling in de gelijkebehandelingswetgeving is ontoereikend voor een effectieve handhaving.?

European Employment Law Cases (EELC)
Vanaf heden zal in de AR Updates tevens aandacht worden besteed aan relevante uitspraken van buitenlandse rechters voor het Nederlandse arbeidsrecht opgenomen in EELC (www.eelc-online.com). Een voorbeeld hiervan vormt AR 2011-389.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.