Naar boven ↑

Update

Nummer 20, 2011
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
In 2009 wees de Hoge Raad het Bos/Pax-arrest en oordeelde hij dat de werknemer in kwestie wegens schending van de informatieplicht door de vervreemder, niet geacht kan worden uit vrije wil afstand van de rechtsbescherming bij overgang van onderneming te hebben gedaan. Altijd al willen weten hoe de zaak Bos/Pax na verwijzing door de Hoge Raad afliep? Lees hier het antwoord van het Hof Leeuwarden (AR 2011-405). Bos is van rechtswege in dienst getreden van Pax.

Graag wijzen wij u ook op de beschikking van de Ondernemingskamer waarin onder meer de vraag centraal staat of Connexxion als medeondernemer van Novio kan worden beschouwd in het kader van een (voorgenomen) besluit tot niet-aanbesteding van een nieuwe concessie door de laatste op aanwijzing van Connexxion. De Ondernemingskamer beantwoordt deze vraag bevestigend en oordeelt dat het besluit onvoldoende is gemotiveerd, maar dat de verzochte voorziening (verbod op aanbesteding door andere entiteit binnen Connexxion) niet kan worden toegewezen wegens de (te) verstrekkende gevolgen (AR 2011-404).

Ten slotte is AR 2011-414 interessant. Een werknemer die aanspraak maakt op volledig prepensioen op 62-jarige leeftijd, geeft daarmee geen ondubbelzinnige verklaring de arbeidsovereenkomst te willen beëindigen. Evenmin eindigt de arbeidsovereenkomst dan van rechtswege.

AR Poll
Ruim 55% was het oneens met de stelling ?De huidige bewijslastverdeling in de gelijkebehandelingswetgeving is ontoereikend voor een effectieve handhaving?.
De nieuwe stelling luidt: ?De Eerste Kamer dient in te stemmen met het Wetsvoorstel vakantieverlof.? Breng hier uw stem uit.

AR Commentaar: ex-tunc-toetsing bij kennelijk onredelijk ontslag
In het nieuwe AR Commentaar gaat Gerdien van der Voet in op het arrest van de Hoge Raad van 8 april 2011 inzake de ?ex tunc?-toetsing bij kennelijk onredelijk ontslag. Zij plaatst dit arrest in een bredere context en analyseert de gevolgen van deze uitspraak voor de rechtspraktijk. Lees hier het commentaar.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.