Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op AR 2011-429 waarin de Hoge Raad geconfronteerd wordt met de vraag of het plaatsen en bewerken van ?vangrails' leidt tot toepassing van de Bouw-cao of de Metaal-cao. De Hoge Raad legt een aantal bepalingen uit de Bouw-cao uit (in het bijzonder de uitsluitingsgronden opgenomen in de bijlage).
Voorts wijzen wij u op AR 2011-430. In deze zaak stond de vraag centraal of de uitsluiting van loonsuppletie tijdens ziekte (tot 100%) in geval van niet-normale ziektegevallen (door de werkgever te bepalen) in strijd zou zijn met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. De werknemer in kwestie leed aan een hernia en ontving ten gevolge daarvan slechts 70% loon. Het hof oordeelde ? met verwijzing naar Chacón Navas ? onder meer dat ziekte en langdurige ziekte in casu niet onder het ?handicap'-begrip van de Richtlijn gelijke behandeling valt. Overigens had de werknemer niet aangetoond dat de werkgever steeds gehandicapten en chronische zieken uitsloot van de loonsuppletie. Daarnaast zou nietigheid van dit beding de werknemer doen terugvallen op de wet (waardoor de werknemer nog steeds 70% van het loon zou ontvangen). Wel achtte het hof een dergelijk vage bepaling en met name het niet duidelijke beleid van de werkgever reden om strijdigheid met artikel 7:611 BW aan te nemen.
In AR 2011-437 probeerde een werknemer de verrekende opleidingskosten bij einde dienstverband terug te vorderen van de werkgever met een beroep op artikel 7:631 BW (verbod op verplichte loonbesteding). Naar het oordeel van de kantonrechter mist artikel 7:631 BW in dergelijke gevallen toepassing. Wel oordeelde de rechter dat onverkorte verrekening van de totale opleidingskosten in strijd was met de redelijkheid en billijkheid ex artikel 6:248 BW.
AR Poll
Een kleine meerderheid (55%) was het oneens met de stelling ?Het aangenomen wetsvoorstel vakantieverlof (verval van vakantiedagen na zes maanden) is een slechte zaak'.
De nieuwe stelling luidt: ?Vanwege het toenemend belang van investeren in kennis en vaardigheden van werknemers, dient het studiekostenbeding een wettelijke basis te krijgen.' Breng hier uw stem uit.
Law at Web: Actualiteiten Arbeidsrecht door Gerrard Boot
Graag wijzen wij u op de nieuwe webinar van Gerrard Boot van 14 juni a.s. Een webinar houdt het volgende in:
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meldt u snel aan via: Law At Web.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.