Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
In AR 2011-582 wordt de vraag opgeworpen of registratie van aankomst- en vertrektijden middels een toegangspas tot het kantoorgebouw, een ?volgsysteem? is in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens en indien dit het geval is, gebruik van deze gegevens als bewijs dat werknemer gefraudeerd heeft met het invullen van zijn uurregistratie onrechtmatig is. Het hof oordeelt dat in casu de materiële waarheidsvinding prevaleert, temeer nu het vermeend onrechtmatige bewijs is verkregen via een derde (waar de werknemer tewerk was gesteld).
In AR 2011-566 formuleert de Rotterdamse rechtbank (althans de Kantonrechter Brielle) een algemeen toetsingskader voor ontbindingsverzoeken bij ?delictuele verwijten?. Indien sprake is van een dergelijk ontbindingsverzoek (bijvoorbeeld vanwege diefstal of fraude), dient de werkgever een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van verwijtbare gedraging aan te tonen. Uitgangspunt is steeds de onschuldpresumptie. Er geldt derhalve een zwaardere toetsing dan de reguliere 685-toets.
In AR 2011-578 treffen we het zeldzaam toegewezen herstel van de arbeidsovereenkomst wegens kennelijk onredelijk ontslag aan. De afkoopsom wordt op een gelijk bedrag bepaald als de door werknemer gevorderde schadevergoeding.
Ten slotte staat in AR 2011-577 de vraag centraal of en in hoeverre een ZZP?er een beroep toekomt op artikel 7:658 lid 4 BW. De rechter haalt zowel het arrest van het Hof Arnhem (AR 2010-684) als de meer recent gewezen arresten van het Hof Amsterdam (o.a. AR 2011-185) aan en concludeert dat een ZZP?er geen beroep op dit artikel kan doen. Wel is de hoofdaannemer aansprakelijk op grond van artikel 6:181 en 6:173 BW.
AR Poll
Ruim 82% was het eens met de stelling: ?De vakantiedagen van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer dienen ook onder de nieuwe wetgeving door verloop van tijd te vervallen.?
De nieuwe stelling luidt: ?Bij delictuele verwijten dient de ontbindingsrechter terughoudender te zijn in het aannemen van een gewichtige reden tot ontbinding, dan bij een regulier ontbindingsverzoek.? Breng hier uw stem uit.
AR Commentaar: Verval vakantiedagen na zes maanden in strijd met de Arbeidstijdenrichtlijn?
In het nieuwe AR Commentaar gaat Willemijn Roozendaal in op de conclusie van de advocaat-generaal Trstenjak bij het nog te wijzen arrest Schulte. Zij analyseert de argumenten van Trstenjak tegen onbeperkte cumulatie van vakantiedagen en stelt vervolgens onder meer de vraag of de nieuwe vakantieregeling (die op 1 januari 2012 in werking treedt) op het punt van vervaltermijn na zes maanden mogelijk in strijd is met EU-recht. Klik hier om het commentaar te lezen.
Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.