Naar boven ↑

Update

Nummer 30, 2011
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op AR 2011-613. In deze zaak staat de vraag centraal of voor een gedetacheerde werknemer het algemene opzegverbod van artikel 6 BBA van toepassing is, indien vrijwel zeker is dat de werknemer in kwestie niet zal terugkeren naar Nederland. Volgens het Hof Arnhem is in die situatie toestemming voor opzegging van de arbeidsovereenkomst niet vereist. Het hof verwijst naar eerdere rechtspraak van de Hoge Raad en nuanceert het oordeel van zijn Amsterdamse collega in de Nuon-zaak (AR 2010-0597). Tegen laatstgenoemde uitspraak schijnt cassatieberoep te zijn ingesteld, zodat de Hoge Raad hieromtrent wellicht op (korte) termijn uitsluitsel zal geven.

In de voortdurende discussie over de geldigheid van een concurrentiebeding bij (stilzwijgende) verlenging, oordeelt het Hof Arnhem dat ?gelet op de vaste lijn in de jurisprudentie, waarbij wordt aangenomen dat bij stilzwijgende verlenging een bestaand concurrentiebeding, behoudens bijzondere omstandigheden, zijn gelding behoudt op grond van artikel 7:668 BW' de verwijzing naar het andersluidende oordeel van de Kantonrechter Almelo werknemer geen soelaas biedt (AR 2011-618).

In AR 2011-630 staat de vraag centraal in hoeverre de bovenwettelijke werkloosheidsuitkering een drukkend effect heeft op de toe te kennen ontbindingsvergoeding.

Een wat zeldzame uitspraak is AR 2011-609, waarin de ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een kapitein centraal staat.

Ten slotte is AR 2011-607 interessant. Volgens de kantonrechter is het proeftijdontslag voor indiensttreding van de werknemer bij werkgever in strijd met het goed werkgeverschap met als gevolg dat de werkgever jegens de werknemer schadeplichtig is.

AR Poll
Ruim 81% was het oneens met de stelling: ?De werkgever die jaarlijks dezelfde seizoensarbeider te werk stelt, dient deze werknemer ook in een volgend jaar een arbeidsovereenkomst (voor bepaalde tijd) aan te bieden.'

De nieuwe stelling luidt: ?De hoofdlijnen van het voorontwerp Nieuw Ontslagrecht (afschaffing van de preventieve toetsing, applverbod en dualiteit van het ontslagrecht) dienen navolging.' Breng hier uw stem uit.

Voorontwerp Nieuw Ontslagrecht
Onder ?documenten' treft u het vorige week openbaar gemaakte ?voorontwerp Nieuw Ontslagrecht' aan. In dit voorontwerp worden ingrijpende voorstellen gedaan tot modernisering van het ontslagrecht. Zo wordt onder meer de afschaffing van het algemene opzegverbod uit het BBA bepleit, komt het applverbod van artikel 7:685 lid 11 BW te vervallen, wordt de ketenregeling beperkt en wordt er een hoorplicht voorafgaand aan de opzegging op straffe van vernietigbaarheid gentroduceerd. Klik hier om de tekst te raadplegen.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.