Naar boven ↑

Update

Nummer 31, 2011
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Het Hof Arnhem heeft een belangwekkend arrest gewezen inzake het al dan niet meetellen van ?beëindigingen met wederzijds goedvinden' voor het getalscriterium van de WMCO. In deze zaak had de werkgever met negen werknemers overeenstemming bereikt over een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Vervolgens vroeg de werkgever binnen drie maanden toestemming aan het UWV WERKbedrijf voor nog eens vijftien werknemers. Volgens een van de werknemers is in strijd gehandeld met ? de strekking van ? de WMCO. De werknemer beroept zich onder meer op het wetsvoorstel aanpassing WMCO, alsook op richtlijnconforme interpretatie. Het hof oordeelt evenwel dat de richtlijnconforme interpretatie wegens strijd met het ?contra legem-verbod' niet mogelijk is en dat de bedoeling van de wetgever ? wat het overgangsrecht betreft ? duidelijk is: eerbiedigende werking (AR 2011-649).

In AR 2011-648 treft u het hoger beroep van AR 2011-384 aan; het ontslag op staande voet van een rijinstructeur en de daaraan te verbinden gevolgen. Het hof oordeelt dat een dergelijke werknemer moet worden aangemerkt als ?onderwijzend personeel' in de zin van artikel 2 BBA, zodat toestemming niet is vereist. Het nietige ontslag op staande voet resulteert derhalve in een onregelmatige opzegging.

Het Hof Leeuwarden (AR 2011-652) beantwoordde de vraag of schending van de informatieplicht bij overgang van onderneming ? waardoor de werkgever schadeplichtig wordt ? leidt tot verval van het concurrentiebeding ontkennend. Anders dan de kantonrechter (AR 2009-0392) was het hof van oordeel dat de ?dubbele overgang van onderneming' het concurrentiebeding niet deed vervallen en dat voorts geen sprake was van ?zwaarder drukken'.

Graag wijzen wij u ten slotte op een mooi (ingezonden) vonnis van de Kantonrechter Amersfoort inzake de strekking en de consequentie van de vergewisplicht van opzegverboden bij een ontbindingsverzoek. De kantonrechter geeft ? aan de hand van parlementaire stukken ? aan dat de vergewisplicht geen absoluut ?ontbindingsverbod' inhoudt, maar wel met zich brengt dat aan de strekking van het opzegverbod moet worden voldaan (AR 2011-643).

AR Poll
Ruim 66% is het eens met de stelling: ?De hoofdlijnen van het voorontwerp Nieuw Ontslagrecht (afschaffing van de preventieve toetsing, appèlverbod en dualiteit van het ontslagrecht) verdienen navolging.'

Deze week brengen we nogmaals de stelling in stemming.

AR Commentaar: Who's afraid of Rood, Donner en Kaya?
In het nieuwe AR Commentaar gaat Ruben Houweling in op het Voorontwerp Nieuw Ontslagrecht. Hij beschrijft kort de hoofdlijnen van het voorontwerp, schetst de achtergronden en brengt het voorontwerp in perspectief (met onder meer het voorstel van de Commissie-Rood en het voorstel-Donner). Klik hier om het commentaar te lezen.