Naar boven ↑

Update

Nummer 32, 2011
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op AR 2011-673 waarin het Hof Amsterdam het ontslag van een 53-jarige werknemer met 38 dienstjaren (hij trad op zijn veertiende in dienst van deze werkgever) kennelijk onredelijk oordeelde, ondanks het feit dat werknemer reeds op grond van de cao grafimedia een loonsuppletie gedurende zijn WW-periode had ontvangen (15% = ? 31.000) en de werkgever conform het aanvullend Sociaal Plan een outplacementtraject had aangeboden. De schadevergoeding werd begroot op de inkomensschade van ? 1.000 per maand tot aan de pensioengerechtigde leeftijd (afgerond ? 100.000).

Voorts is AR 2011-674 interessant. In deze zaak staat de vraag centraal of een onderwijsinstelling, vallende onder de Wet op het primair onderwijs, gebonden is aan een uitspraak van de Commissie van Beroep inzake het ontslag van haar werkneemster. Volgens werkneemster moet het niet-naleven van het oordeel van de Commissie van Beroep leiden tot nietigheid (art. 3:40 BW) van de opzegging. Het hof oordeelt echter dat dit niet uit artikel 60 Wet PO valt af te leiden en dat dit voorts in strijd zou zijn met het gesloten stelsel van het ontslagrecht. Wel acht het hof de opzegging kennelijk onredelijk.

Een mooie ?zwaarder drukken?-uitspraak waarin de ?voorzienbaarheid? van de ingrijpende wijziging van de arbeidsverhouding een belangrijke rol speelt, is AR 2011-653. Naar het oordeel van de kantonrechter had de werkgever voldoende aannemelijk gemaakt dat werknemer was aangenomen met de intentie binnen afzienbare tijd tot de directie toe te treden.

Een vrij zeldzame uitspraak is AR 2011-657 waarin de kantonrechter een oordeel moest vellen over de vraag welke medezeggenschapsstructuur binnen de Hefgroep c.s. het meest bevorderlijk is voor een goede toepassing van de WOR. De Hefgroep c.s. pleitten voor één gemeenschappelijk OR en de COR c.s. pleitten voor aparte ondernemingsraden en een centrale ondernemingsraad. De kantonrechter geeft invulling aan het criterium ?bevorderlijk voor de goede toepassing van de WOR? en oordeelt dat de bestaande medezeggenschapsstructuur gehandhaafd dient te blijven.

AR Poll
Ruim tweederde was het eens met de stelling: ?De hoofdlijnen van het voorontwerp Nieuw Ontslagrecht (afschaffing van de preventieve toetsing, appèlverbod en dualiteit van het ontslagrecht) dienen navolging.?

De nieuwe stelling luidt: ?AOW-gerechtigden uitsluiten van de ketenregeling is een gerechtvaardigd onderscheid op grond van leeftijd.? Breng hier uw stem uit.

AR Commentaar: Who?s afraid of Rood, Donner en Kaya?
In het nieuwe AR Commentaar gaat Ruben Houweling in op het Voorontwerp Nieuw Ontslagrecht. Hij beschrijft kort de hoofdlijnen van het voorontwerp, schetst de achtergronden en brengt het voorontwerp in perspectief (met onder meer het voorstel van de Commissie-Rood en het voorstel-Donner). Klik hier om het commentaar te lezen.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.