Naar boven ↑

Update

Nummer 37, 2011
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op AR 2011-745 (Prigge c.s./Deutsche Lufthansa) waarin het Hof van Justitie oordeelt dat het stellen van een leeftijdsgrens voor piloten bij cao, in strijd is met het beginsel van non-discriminatie (op grond van leeftijd). Het waarborgen van de verkeersveiligheid kan niet worden aangemerkt als een legitiem doel ex artikel 6 van de richtlijn.

Minstens zo belangrijk is AR 2011-746 (Williams/British Airways). In deze zaak staat de vraag centraal wat het ?gebruikelijk loon' is van een lijnpiloot waarop hij aanspraak kan maken in geval van vakantieverlof, indien zijn loon ? naast een vaste component ? uit diverse flexibele beloningscomponenten bestaat. Het Hof oordeelt als volgt: ?Elke last die intrinsiek samenhangt met de uitvoering van de taken die de werknemer zijn opgedragen in zijn arbeidsovereenkomst en waarvoor hij een financiële vergoeding ontvangt, wordt gerekend tot de globale beloning van de werknemer, zoals, in het geval van lijnpiloten, de tijd die zij vliegend doorbrengen, die noodzakelijkerwijs deel moet uitmaken van het bedrag waarop de werknemer recht heeft gedurende zijn jaarlijkse vakantie. Daarentegen dienen de componenten van het globale loon van de werknemer die alleen strekken tot vergoeding van occasionele of bijkomende kosten die worden gemaakt bij uitvoering van de taken die de werknemer zijn opgedragen in zijn arbeidsovereenkomst, zoals kosten verbonden met de tijd die piloten buiten de standplaats moeten doorbrengen, niet in aanmerking te worden genomen voor de berekening van het te betalen bedrag aan vakantieloon.' Daarmee preciseert het Hof de rechtspraak van Parviainen en Schultz-Hoff.

Ten slotte is AR 2011-747 interessant. Daarin oordeelt het Hof dat het niet in strijd met het EU-recht is, verkregen rechten van werknemer te respecteren ook al zijn die gebaseerd op een discriminatoire regeling (beloning op grond van leeftijd). In deze zaak wordt tevens het grondrecht van collectief onderhandelen en vrijheid van vakvereniging afgezet tegen het beginsel van non-discriminatie.

AR Poll
Slechts 27% was het niet eens met de stelling: ?Een concurrentiebeding kan ook per e-mail ?schriftelijk? worden overeengekomen.' De nieuwe stelling luidt: ?Een werknemer die ontslag op staande voet neemt, zou niet aan het onverwijldheidscriterium gehouden moeten zijn.'

AR Video: Nawerking cao-bepalingen ? Evert Verhulp
Graag wijzen wij u op de nieuwe AR Video, waarin professor Verhulp een analyse geeft van het eerder dit jaar gewezen Unieke Kinderopvang-arrest. Hij geeft aan hoe dit arrest past in het Nederlandse stelsel van cao-recht en wat vakbonden en werkgeversorganisaties kunnen/moeten doen om permanente nawerking van cao-bepalingen te voorkomen. Klik hier om de video te bekijken.

AR Updates Talk
AR Talk is een nieuwe variant binnen het online en interactief kennis delen en overdragen. Ruben Houweling praat u in korte tijd en op hoog niveau elke 6 weken bij met betrekking tot de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen. Elk laatste kwartier is er voor u gelegenheid via de chat aan de spreker vragen te stellen.

Prof. mr. A.R. Houweling | dinsdag 25 oktober en woensdag 7 december 2011
Tijd: van 17.00 uur tot 18.00 uur
Kosten: ? 100,- voor beide sessies | Voor AR Updates abonnees: ? 75,-
2 PO-punten bij deelname aan beide sessies
Inschrijven: ga naar Law At Web