Update
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op AR 2011-773 waarin de grenzen van expressievrijheid (artikel 10 EVRM) in samenhang met vakverenigingsvrijheid (artikel 11 EVRM) centraal staat. Het EHRM oordeelt dat het ontslag van een aantal vakbondsleden ? nadat zij op grove wijze medewerkers van Panrico hadden beledigd (er was een cartoon verspreid waarop een aantal medewerkers was afgebeeld die het Hoofd PO seksueel bevredigde en er waren artikelen verschenen met onder meer als titel 'when you've rented out your arse, you can't shit when you please') ? niet in strijd is met artikel 10 en 11 EVRM. Hoewel het recht op expressievrijheid met name voor vakbonden gewaarborgd dient te zijn, willen zij effectief en doeltreffend voor de belangen van hun leden optreden, wordt ook deze vrijheid begrensd indien geen sprake meer is van ferme kritiek maar het botweg beledigen van personen.
Voorts is AR 2011-781 interessant. In deze conclusie gaat de A-G bij het Hof van Justitie EU in op de vraag wat onder ?vestiging' in de zin van artikel 6 lid 2 sub b EVO-verdrag moet worden verstaan. Volgens werknemer dient onder vestiging niet de formele vestiging te worden verstaan (waarmee de arbeidsovereenkomst is gesloten) maar de vestiging van effectieve tewerkstelling. De A-G pleit evenwel voor de formele benadering. Voorts wordt met betrekking tot de ?sub a'-grond, aansluiting gezocht bij de criteria uit het Koelzsch-arrest.
AR Poll
Ruim tweederde is het niet eens met de stelling: ?Een werknemer die ontslag op staande voet neemt, zou niet aan het onverwijldheidscriterium gehouden moeten zijn.'
De nieuwe stelling luidt: ?Een werknemer behoudt te allen tijden zijn anciënniteit bij overgang van onderneming.' Breng hier uw stem uit.
AR Commentaar: Anciënniteit, cao en overgang van onderneming
In het nieuwe AR Commentaar gaat Johan Zwemmer in op het recent gewezen Scattolon-arrest van het Hof van Justitie. Hij plaatst het arrest in context van eerdere arresten en gaat in het bijzonder in op de aspecten behoud van anciënniteit en cao na overgang van onderneming. Tevens staat hij stil bij overgang van onderneming binnen de publieke sector. Klik hier om het commentaar te lezen.