Naar boven ↑

Update

Nummer 47, 2011
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Graag wijzen wij u op AR 2011-972 waarin het Hof van Justitie een aantal interessante passages wijst over het doel van vakantieverlof en de mogelijkheid van algeheel verval van vakantiedagen na ? in casu ? 15 maanden. Het Hof sluit aan bij het Handvest Grondrechten EU en de ILO. Dit arrest kan van belang zijn bij de toetsing van het ?verval van wettelijke vakantiedagen' in de nieuwe vakantieverlofregeling die per 1 januari a.s. in werking treedt. Eerder schreef Willemijn Roozendaal al een interessant AR Commentaar bij de conclusie van de A-G onder dit arrest. Het Hof van Justitie lijkt in lijn met de conclusie van de A-G te oordelen. Lees het commentaar van Willemijn hier.

Voorts zijn AR 2011-975 en AR 2011-976 interessant. In de eerste zaak staat onder meer de vraag centraal of een werknemer recht heeft op uitbetaling van niet-genoten vakantiedagen als onderdeel van gefixeerde schadevergoeding bij onregelmatig ontslag. Naar het oordeel van het hof is dit in beginsel wel het geval, maar in de specifieke omstandigheden van de voorliggende zaak niet. Daarbij verwijst het hof naar HR 6 maart 1998, LJN ZC2606. In de tweede zaak begroot het Hof Den Bosch de schadevergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag naar billijkheid. Opvallend is dat ? anders dan bij het verwijzingsarrest van Van de Grijp/Stam ? het hof ditmaal artikel 6:101 BW niet toepast (toerekening van schuld). Wellicht dat de aard van de schade en/of de kennelijke onredelijkheid zich in casu daarvoor niet leende.