Naar boven ↑

Update

Nummer 15, 2012
Uitspraken van 11-04-2012 tot 17-04-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op AR 2012-340: het vervolg op Van de Grijp/Stam! De Hoge Raad oordeelt (althans wijst artikel 81 RO) dat het ontslag van Stam niet kennelijk onredelijk is. In 2009 moest de Hoge Raad ook al in deze zaak arrest wijzen. Toen oordeelde ons hoogste rechtscollege dat de zogenoemde AxBxCx0,7 (Hof Den Haagformule) in strijd was met het recht.

In AR 2012-342 staat de vraag centraal of een bezorger van huis-aan-huisbladen kan worden aangemerkt als een BBA-werknemer (kleine zelfstandige). Meer in het bijzonder staat de vraag centraal of sprake is van persoonlijke arbeid. Onder verwijzing naar HR 9 december 2011, AR 2011-1005 oordeelt het hof dat geen sprake is van toepassing van artikel 1 BBA. Wel acht het hof de contractuele opzegtermijn in strijd met de redelijkheid en billijkheid.

In AR 2012-348 vindt wederom een strikte toepassing van Van Hooff Elektra plaats. De onregelmatige opzegging met als doel het ontbindingsverzoek tijdens de opzegtermijn te dwarsbomen, levert misbruik van bevoegdheid op en sorteert geen rechtseffect.

In AR 2012-353 oordeelt de kantonrechter dat ‘Kosten rechtens' in het verweerschrift van werknemer impliceert dat wordt verzocht om een kostenveroordeling. Het feit dat verzoekster kort daarvoor haar ontbindingsverzoek heeft ingetrokken, doet de zaak niet eindigen, zodat de kostenveroordeling wordt toegewezen (art. 246 jo. 289 Rv).

In AR 2012-358 werd de rechter uitgedaagd te oordelen dat uit het NUON/Olbrych-arrest van de Hoge Raad nog steeds volgt dat indien een werknemer daadwerkelijk naar de VS terugkeert, het BBA niet van toepassing is. De voorzieningenrechter gaat hieraan voorbij, nu onvoldoende zeker is dat werknemer daadwerkelijk terug zou keren naar de VS.

Uiteraard wijs ik u op de ‘Rotterdamse handen-schudden-zaak'. Naar het oordeel van het hof is het niet aannemen van een orthodoxe moslim in de functie van klantmanager, vanwege het feit dat deze persoon weigert vrouwen een hand te schudden, een objectief gerechtvaardigd onderscheid op grond van de AWGB. Handen schudden is een algemeen aanvaarde begroetingsvorm welke van werkers bij een neutraal overheidsorgaan gevergd mag worden. De weigering handen te schudden valt wel onder een geloofsuitdrukking ex artikel 9 EVRM (AR 2012-362)/

AR Poll:
Unaniem was men het eens met de stelling: ‘De bescherming van privacy van zieke werknemers is onvoldoende gewaarborgd.'

De nieuwe stelling luidt: ‘Ik verwacht dat de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren zal worden aangenomen.'
Breng hier uw stem uit. 

Webtraining ‘Het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst', incl. boek (winkelwaarde € 60)
Ruben Houweling is co-auteur van het medio 2011 verschenen boek ‘Het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst'. Deze uitgave vormt de basis voor de webtraining en krijgt u van tevoren toegestuurd. Actualiteiten in de rechtspraak en literatuur met betrekking tot de regeling artikel 7:653 BW (w.o. uitlegvraagstukken; rechtsgeldigheid bij overgang van onderneming, faillissement en wijziging in de arbeidsverhouding en het matigingsrecht) zullen op overzichtelijke en inspirerende wijze de revue passeren. U bent daarna weer helemaal up to date.

Datum: dinsdag 24 april 2012 | Tijd: 15.00 tot 18.15 uur | PO-punten: 3
Kosten: € 218,- excl. btw, incl. boek
Inschrijven: ga naar www.lawatweb.nl

Hoge Raad

Hof

Rechtbank