Naar boven ↑

Update

Nummer 17, 2012
Uitspraken van 24-04-2012 tot 01-05-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op AR 2012-413. In dit arrest van de Hoge Raad staat artikel 7:610b BW centraal. Volgens de Hoge Raad geeft de tekst noch de parlementaire geschiedenis steun voor de opvatting dat een beroep op dit wetsartikel alleen effect kan sorteren voor de toekomst (en niet voor het verleden). Daarnaast – en wellicht belangrijker – overweegt de Hoge Raad dat bij toepassing van dit wetsartikel dient te worden getoetst aan normuren en niet aan feitelijk gewerkte uren (in casu betrof het een postbezorger). De conclusie van de A-G (Spier) is ook de moeite van het lezen waard. Hij stelt onder meer kritische vragen met betrekking tot het ‘flexibele karakter' van de arbeidsomvang na toepassing van artikel 7:610b BW.

In AR 2012-417 oordeelt het Hof Den Bosch in een van de Checkpoint-zaken (zie ook AR 2008-700). Nadat deze grote coffeeshop op last van Justitie is gesloten, heeft de werkgever een personeelsvergadering belegd en zijn personeel (ruim zestig aanwezigen) geïnformeerd en geadviseerd een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Deze vaststellingsovereenkomst kwam neer op veiligstellen van de fictieve opzegtermijn. De werknemer in kwestie stelt zich op het standpunt dat ten onrechte is gedreigd met ontslag en werknemers onvoldoende zijn geïnformeerd over hun rechtspositie bij/na faillissement, in het bijzonder de loongarantieregeling. Het hof wijst het beroep op dwaling, bedrog en misbruik van omstandigheden af. De werkgever heeft zijn informatieplicht niet geschonden.

Volgens de Ondernemingskamer zijn niet alle kosten van de medezeggenschapsraad van de basisschool Ds. J.L. Piersonschool ‘redelijkerwijs noodzakelijk', zodat slechts een deel voor vergoeding in aanmerking komt. De omstandigheid dat niet (de meerderheid van) de leden van de raad hebben ingestemd met een vordering bij de Ok, maakt de raad niet niet-ontvankelijk. De procesbevoegdheid wordt ontleend aan artikel 36 jo. 5 WMS (AR 2012-421). In AR 2012-398 vorderden de vakbonden uitstel van de OR-verkiezingen bij Albert Heijn omdat sprake zou zijn van een onevenredige vertegenwoordiging van het personeel in de OR-reglementen alsmede de procedure van vrije verkiezingen op gespannen voet staat met de WOR. De vordering wordt afgewezen.

In AR 2012-411 oordeelt de kantonrechter dat ongewijzigde instandhouding van het ABP-pensioen naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaard is gezien de financiële situatie van werkgever. Overgang naar een andere pensioenverzekeraar op andere voorwaarden is toegestaan.

Volgens de kantonrechter in AR 2012-422 dient de arbeidsovereenkomst van een accountmanager van een krant, die kamerverhuurbedrijf voor raamprostitutie als nevenactiviteit heeft, te worden ontbonden met C=0,25. Verzwijgen activiteiten is in strijd met goed werknemerschap.

Ten slotte is AR 2012-420 interessant. De arbeidsovereenkomst met een arbeidsongeschikte werknemer wordt na 104 weken ontbonden zonder vergoeding, ondanks het feit dat aan werkgever een loonsanctie is opgelegd. Volgens de kantonrechter heeft werkgever de tekortkomingen in de re-integratie tijdens de periode van de loonsanctie hersteld, zodat geen sprake meer kan zijn van een overwegende mate van verwijtbaarheid.

AR Poll
Ruim 70% is het eens met de stelling: ‘Met de val van het kabinet is herziening van het ontslagrecht weer een stapje dichterbij.'

Wellicht dat het begrotingsakkoord 2013 daar een rol in heeft gespeeld. Versoepeling van het ontslagrecht wordt daarin uitdrukkelijk genoemd.

De nieuwe stelling luidt: ‘Het voorstel uit het begrotingsakkoord 2013 om de eerste zes maanden van de WW-duur door de werkgever te laten betalen is een goed idee.' Breng hier uw stem uit.

AR Literatuur
Graag wijs ik u ten slotte op het nieuwe Tijdschrift voor Arbeid Onderneming dat vorige week is verschenen (klik hier voor een proefnummer). Daarmee is een nieuwe bron aan de bestaande tijdschriften toegevoegd. Uiteraard zal deze bron worden toegevoegd aan AR Literatuur zodat u altijd up to date bent!

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar arupdates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag (en wellicht zelfs een welverdiende meivakantie) toe te wensen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Uitspraken zonder ECLI