Naar boven ↑

Update

Nummer 2, 2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Uiteraard is de uitkomst van het hoger beroep van de Albayrak-zaak in deze Update opgenomen (AR 2012-0044). Daarnaast wijs ik u graag op, maar met name de conclusie van A-G Spier onder, het arrest van de Hoge Raad bij AR 2012-0037. In deze conclusie wordt uitvoerig stilgestaan bij bonusregelingen in de financiële dienstensector en bij de vraag of dergelijke beloningsstructuren nog passen in de huidige tijdgeest.

In AR 2012-0041 en AR 2012-0043 staat de vraag centraal of het ontslag van een arbeidsongeschikte werknemer na 104 weken ziekte kennelijk onredelijk is en indien dat het geval is, welke schade de werknemer lijdt. In beide arresten van het hof wordt overwogen dat een werknemer na 104 weken geen noemenswaardige inkomensschade lijdt omdat de loondoorbetalingsverplichting ex artikel 7:629 BW na 104 weken is opgehouden. In het laatste arrest wordt voorts uitdrukkelijk ingegaan op onder meer het Volker Wessels-arrest en het arrest van 30 september jl. (uitval na 9 jaar passende arbeid en recht op loon).

Volgens het Hof Den Bosch vormen een dertiende maand en de leaseauto met privégebruik ?loon?, zodat eenzijdige wijziging van deze arbeidsvoorwaarden zeer terughoudend dient te worden aanvaard (AR 2012-0042).

In AR 2012-0028 faalde het beroep van een werknemer op het Albron-arrest. Volgens de Amsterdamse kantonrechter kon niet worden geoordeeld dat deze medewerker technische dienst permanent voor (een van) de overgedragen fitnesscentra werkte, zodat geen materieel werkgeverschap als bedoeld in het Albron-arrest kon worden aanvaard.

Ten slotte is AR 2012-0029 interessant. Het niet verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) werd als niet rechtsgeldige ontbindende voorwaarde aangemerkt, want mede afhankelijk van subjectieve wil werkgever. Dit stond echter niet in de weg aan een ontbinding zonder vergoeding (AR 2012-0030). Zie over dit onderwerp het recent verschenen artikel van E.A. Roest en B.A. Spliet, ?Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst?, ArbeidsRecht 2011/56.

AR Commentaar: Albron/Roest: nu eindelijk rust aan het front?
In het nieuwe AR Commentaar gaat Zef Even in op het verwijzingsarrest Albron/Roest van het Hof van Justitie, gewezen door het Hof Amsterdam. Hij analyseert het arrest en plaatst een aantal kritische kanttekeningen bij de wijze waarop het Amsterdamse hof het arrest van het Hof van Justitie heeft geïnterpreteerd en in hoeverre een juiste ?richtlijnconforme uitleg? is toegepast. Klik hier om het commentaar te lezen.

AR Poll
Ruim tweederde (66%) is het oneens met de stelling: ?Afdeling 2 ? Loon ? van titel 7.10 BW is voldoende duidelijk en compleet voor (toenemende) geschillen over flexibele beloning van werknemers.?

De nieuwe stelling luidt: ?Er is behoefte aan een rechter en een uniforme procedure voor alle arbeidszaken (ambtenarenrecht, arbeidsovereenkomstenrecht, sociale zekerheidsrecht).? Breng hier uw stem uit.