Naar boven ↑

Update

Nummer 22, 2012
Uitspraken van 30-05-2012 tot 04-06-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op AR 2012-515 waarin het UWV Werkbedrijf door de rechter op de vingers wordt getikt. Volgens de rechter handelt het UWV onrechtmatig jegens werknemer door zonder zorgvuldig onderzoek naar uitwisselbaarheid functies en zonder een deugdelijke motivering een ontslagvergunning aan werkgever af te geven.

In AR 2012-520 leidt het accepteren van een gift van een patiënt door de doktersassistente tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een vergoeding van C=1. Anders dan de artsenmaatschap, achtte de kantonrechter geen sprake van onethisch gedrag. Giften worden vaker gedaan én geaccepteerd in de dokterspraktijk van alledag. Het is niet per se onethisch om dergelijke giften te accepteren, het kan zelfs beledigend zijn om een eenvoudige gift, gegeven uit de grond van het hart, te weigeren, aldus de kantonrechter.

De Hoge Raad leerde ons afgelopen vrijdag (opnieuw) dat matiging van de loonvordering met gepaste terughoudendheid dient plaats te vinden. De enkele omstandigheid dat een werkneemster na een jaar wordt ontslagen en vervolgens een loonvordering heeft van 22 maanden, is – mede vanwege het feit dat de werkgever pas na 22 maanden voorwaardelijke ontbinding heeft verzocht en verkregen – zonder nadere motivering onvoldoende om de volledige toewijzing van de loonvordering af te wijzen wegens een wanverhouding tussen de omvang van de loonvordering en de periode van feitelijke arbeidverrichting (AR 2012-509).

Volgens het Hof Den Bosch werken controle- en boetevoorschriften uit een algemeen verbindend verklaarde cao na (AR 2012-524). Zie in gelijke zin eerder AR 2010-0705 (Hof Leeuwarden) en AR 2012-0238 (Ktr. Dordrecht).

Ten slotte is AR 2012-529 interessant. Volgens het hof is het niet aanbieden van zogenoemde ‘meeruren' aan een zieke werknemer niet in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte, aangezien een langdurig arbeidsongeschikte werknemer sowieso niet geschikt is voor de functie van het verrichten van meerwerk (langere werkdagen).

AR Poll
Ruim 60% was het eens met de stelling: ‘Bij afschaffing van de preventieve toets heeft de (sanctie van de) ketenregeling geen betekenis meer.'

De nieuwe stelling luidt: ‘Voor doorwerkende 65-plussers dient artikel 7:629 BW – net als voor huishoudelijk personeel – voor hooguit zes weken te gelden (629 lid 2 BW).' Breng hier uw stem uit.

AR Commentaar: EHRM over recht op eerlijk proces versus recht op (medische) privacy
Graag wijs ik u op het nieuwe AR Commentaar van Willemijn Roozendaal bij het arrest van het EHRM Eternit/France (AR 2012-513). In dit commentaar plaats zij dit arrest in de context van eerdere EHRM-arresten en wijst zij op de implicaties die dit arrest heeft op de Nederlandse rechtspraktijk. In het bijzonder wijdt zij enkele beschouwingen aan de rol en positie van verzekeringsartsen en deskundigenoordelen in het kader van WIA en 629. Klik hier om het commentaar te lezen.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank