Naar boven ↑

Update

Nummer 30, 2012
Uitspraken van 24-07-2012 tot 30-07-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Graag wijs ik u op AR 2012-693. In deze zaak over opvolgend werkgeverschap en conversie oordeelt het hof onder verwijzing naar het arrest Boekenvoordeel/Isik (HR 14 juli 2006, NJ 2007, 101) dat er geen ruimte is voor enigerlei matiging van de loonvordering op grond van artikel 7:680a BW, omdat dit wetsartikel niet van toepassing is als onzekerheid bestond over de vraag of een arbeidsovereenkomst van rechtswege is geëindigd en dit niet het geval blijkt te zijn. Wel wordt de loonvordering in dit geval gematigd op grond van artikel 6:248 lid 2 BW.

In AR 2012-696 oordeelt de kantonrechter onder verwijzing naar de wetsgeschiedenis dat of een werknemer die werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht bij arbeidsongeschiktheid recht heeft op loondoorbetaling afhankelijk is van de vraag of de werknemer, indien de ziekte niet was opgetreden, arbeid zou hebben verricht.

Een interessante maritieme zaak is AR 2012-700. Centraal staat de algemeen verbind verklaarde Regeling Arbeidsvoorziening Zeescheepvaart (RAZ) en de Regeling tewerkstelling niet-EU-officieren op zeeschepen onder Nederlandse vlag (RTO). Deze regelingen bieden de mogelijkheid tot het aanvragen van vrijstellingen en vergunningen voor tewerkstelling van niet-EU-scheepsgezellen en niet-EU-officieren op zeeschepen die onder Nederlandse vlag varen. Omdat de benodigde vrijstellingen en vergunningen jarenlang automatisch zijn verstrekt, krijgt de werkgever in dit geval een termijn van drie maanden om de aanvragen alsnog te doen.

AR Poll
De meerderheid (75%) is het niet eens met de stelling: ‘Ook niet-gecertificeerde externe deskundigen van werkgevers zouden op gelijke voet met de bedrijfsarts de arbeidsongeschiktheid van een werknemer mogen beoordelen.'

De nieuwe stelling luidt: ‘Een werknemer die werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst mup en onregelmatig wordt opgeroepen, wordt bij arbeidsongeschiktheid wegens ziekte onvoldoende door de wetgever beschermd.' Breng hier uw stem uit.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Een hele fijne dag en wellicht zomervakantie toegewenst.

Met vriendelijke groet,

E. van Vliet

Hof

Rechtbank