Naar boven ↑

Update

Nummer 33, 2012
Uitspraken van 15-08-2012 tot 20-08-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op AR 2012-758 en AR 2012-759 waarin de vragen centraal staan of een arbeidsongeschikte werknemer mee overgaat bij overgang van onderneming (naar analogie van Memedovic); in hoeverre de vervreemder schadeplichtig is bij schending van zijn informatieplicht als de werknemer een loonaanspraak heeft op de verkrijger en in hoeverre het uitsluiten van ‘arbeidsongeschikte werknemers' bij een overdracht van onderneming in strijd is met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Het hof oordeelt dat naar analogie van het Memedovic-arrest ook blijvend arbeidsongeschikte werknemers niet overgaan bij overgang van onderneming, maar dat in casu geen sprake was van blijvende arbeidsongeschiktheid. Voor zover werknemer enkel schadevergoeding vordert gelijk aan loon, heeft hij geen schade omdat de loonvordering op de verkrijger rust. Ten slotte achtte het hof voldoende aannemelijk dat sprake was van discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte.

In AR 2012-757 wordt de vraag opgeworpen of een werkgever een werknemer op staande voet mag ontslaan wegens schending van het verbod op nevenactiviteiten, indien in de arbeidsovereenkomst uitdrukkelijk is bepaald dat schending van een dergelijk verbod leidt tot boete, dan wel schadevergoeding. Naar het oordeel van het hof staat een dergelijke sanctiebepaling niet aan het ontslag op staande voet in de weg. Voorts overwoog het hof dat voldoende is dat werknemer een aanbod had gedaan aan de klant dezelfde werkzaamheden tegen een goedkoper tarief te verrichten. Dat de nevenarbeid niet heeft plaatsgevonden, doet aan de dringende reden niet af.

NIEUW: Overzicht van de ‘sociale paragraaf' verkiezingsprogramma's 2012
Over een maand vinden de verkiezingen plaats. Net als in 2010 heeft AR Updates ook deze keer alle arbeidsrechtelijk relevante passages uit alle 21 verschillende partijprogramma's op een rij gezet. Naast de bekende grote partijen (CDA, D66, PvdA, SP, VVD, enzovoort) zijn ook de minder bekende partijen in dit overzicht opgenomen (Libdem, AeuP). Opvallend zijn de soms zeer uitvoerige beschouwingen over arbeidsrecht. De hervormingsvoorstellen lopen zeer uiteen. Klik hier om het overzicht te lezen.

AR Poll
Ruim 75% is het eens met de stelling: ‘Erfgenamen hebben recht op uitbetaling van niet-genoten vakantiedagen van de overleden werknemer inclusief wettelijke verhoging en rente bij niet-tijdige betaling.'
De nieuwe stelling luidt: ‘Indien de arbeidsovereenkomst voorziet in een specifieke sanctie op een gedraging (bijv. een boeteclausule), kan de gedraging niet leiden tot een ontslag op staande voet.'
Breng hier uw stem uit.

AR Commentaar: Arbeidsovereenkomst ex artikel 40 Fw en rechtspersoonlijkheid
Graag wijs ik u op het nieuwe AR Commentaar van Ronald Beltzer. In dit commentaar bespreekt Beltzer het Otma-arrest (AR 2012-712) waarin de vraag centraal stond of een middellijk dga bij faillissement dezelfde bescherming toekomt als een gewone werknemer. Beltzer plaatst het oordeel van de Hoge Raad in de juridische context van de Faillissementswet alsmede in de context van de 15-april-arresten. Ten slotte plaatst hij een aantal kritische noten bij dit arrest. Klik hier om het commentaar te lezen.

Online jurisprudentie bespreking
Ruben Houweling praat u online, in korte tijd (1 uur) en op hoog niveau elke zes weken bij. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.
De sessies zijn live en online, dus geen reistijd, geen files. U kunt direct vragen stellen aan de docent dankzij de chatfunctie.
Webinar: AR Updates Talk
Data: 21/8; 4/10; 15/11 en 18/12
Tijd: 17.00 tot 18.00 uur
Kosten: € 66,- (excl. btw) per sessie (1 PO-punt)
Inschrijven: ga naar Law At Web.

Hof

Rechtbank