Naar boven ↑

Update

Nummer 34, 2012
Uitspraken van 21-08-2012 tot 27-08-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op AR 2012-772 waarin het Hof Arnhem uitdrukkelijk oordeelt dat een concurrentiebeding bij omzetting van een tijdelijke arbeidsovereenkomst in onbepaalde tijd niet opnieuw schriftelijk hoeft te worden overeengekomen. Hetzelfde hof oordeelt in AR 2012-773 dat een boetebeding opgenomen in de ‘autoregeling’ een beding is als bedoeld in artikel 6:91 BW, hetgeen betekent dat eerst ingebrekestelling dient te volgen alvorens tot boeteoplegging kan worden overgegaan. De verplichting tot betaling van de verkeersboete en privégebruik van de tankpas, wordt uitsluitend gebaseerd op de afspraken in deze autoregeling. Uit het arrest blijkt niets van de mogelijke toepasselijkheid van artikel 7:650 jo 7:651 BW en artikel 7:661 BW.

In AR 2012-775 bevestigt het Hof Amsterdam nogmaals dat de nieuwe vakantiewetgeving geen terugwerkende kracht heeft. Evenmin kan een beroep worden gedaan op richtlijnconforme interpretatie in de periode voor 1 januari 2012, terwijl voor een beroep op artikel 7:611 BW en/of artikel 6:2 BW onvoldoende is gesteld.

Voorts is AR 2012-777 interessant. Daarin oordeelt het hof dat de interne afspraak (overeenkomst) tussen de werkmaatschappij en de holding inzake de loonbetaling aan werkneemster, niet leidt tot hoofdelijke aansprakelijkheid of een derdenbeding. Het enkele feit dat de bestuurder van beide vennootschappen dezelfde is, leidt evenmin tot vereenzelviging. In AR 2012-762 oordeelt de kantonrechter dat de ontbindingsrechter geen ruimere betekenis aan het ‘onmisbaarheidscriterium’ kan toekennen, indien het UWV reeds heeft geoordeeld dat geen sprake is van onmisbaarheid in de zin van de Beleidsregels Ontslagbesluit. Het ontbindingsverzoek wordt derhalve afgewezen.

Ten slotte is AR 2012-771 interessant. Een medewerkster van de Rabobank heeft bij haar indiensttreding verzwegen dat zij een groot aantal privéschulden heeft. Thans verzoekt de Rabobank ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat zij vreest dat werkneemster vanwege haar schuldenlast mogelijk in de verleiding zal komen strafbare feiten te plegen. De kantonrechter oordeelt dat niet valt in te zien waarom het enkele hebben van privéschulden werkneemster ongeschikt maakt voor haar functie of het vertrouwen van Rabobank onwaardig maakt. Volgt afwijzing ontbindingsverzoek.

AR Poll
De helft van de stemmers was het (on)eens met de stelling ‘Indien de arbeidsovereenkomst voorziet in een specifieke sanctie op een gedraging (bijv. een boeteclausule), kan de gedraging niet leiden tot een ontslag op staande voet.’

De nieuwe stelling luidt: ‘De vakorganisatie is thans – anders dan ten tijde van de Flexwet – niet bij machte tot een afgewogen Sociaal Akkoord te komen. Daarvoor is de bestuurscrisis binnen de verschillende vakorganisaties te groot.’ Breng hier uw stem uit.

NIEUW: Overzicht van de ‘sociale paragraaf' verkiezingsprogramma's 2012
Over een maand vinden de verkiezingen plaats. Net als in 2010 heeft AR Updates ook deze keer alle arbeidsrechtelijk relevante passages uit alle 21 verschillende partijprogramma's op een rij gezet. Naast de bekende grote partijen (CDA, D66, PvdA, SP, VVD, enzovoort) zijn ook de minder bekende partijen in dit overzicht opgenomen (Libdem, AeuP). Opvallend zijn de soms zeer uitvoerige beschouwingen over arbeidsrecht. De hervormingsvoorstellen lopen zeer uiteen. Klik hier om het overzicht te lezen.

Hof

Rechtbank