Naar boven ↑

Update

Nummer 35, 2012
Uitspraken van 28-08-2012 tot 03-09-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op een tweetal fraaie medezeggenschapszaken. In AR 2012-787 moet de kantonrechter oordelen over de vraag of de OR Novio na de concessieovergang naar Hermes als afzonderlijke ondernemingsraad blijft bestaan. De kantonrechter wordt uitgedaagd een ruime uitleg te geven aan artikel 6 Richtlijn ‘overgang van onderneming'. De kantonrechter wijst uiteindelijk het verzoek af. In AR 2012-788 oordeelt de kantonrechter dat de reglementen niet juist zijn nageleefd bij OR-verkiezingen, zodat de uitslag ongeldig is.

In AR 2012-793 stond de vraag centraal of sprake was van een overgang van onderneming. Volgens het hof was dit het geval omdat Comfident (verkrijger) alle patiëntgegevens van de voormalige tandarts beheerde, een deel van de klanten en ex-werknemers overgingen naar Comfident en Comfident het loon van werknemer gedurende een lange periode betaalde. Dat Comfident dit steeds ‘in opdracht van de vervreemder' deed, staat een overgang van onderneming niet in de weg. De loonsanctie opgelegd aan de vervreemder werkt door na de overgang van onderneming op de verkijger.

Ten slotte staat in AR 2012-797 de vraag centraal of de erven van werknemer recht hebben op de ontslagvergoeding, indien de werknemer na overeenstemming maar voor einde dienstverband komt te overlijden. De kantonrechter oordeelt dat uit de bewoordingen van de vaststellingsovereenkomst niet volgt dat enig voorbehoud ter zake is gemaakt, zodat de erven recht hebben op een vergoeding.

AR Poll:
Tweederde is het eens met de stelling: ‘De vakorganisatie is thans – anders dan ten tijde van de Flexwet – niet bij machte tot een afgewogen Sociaal Akkoord te komen. Daarvoor is de bestuurscrisis binnen de verschillende vakorganisaties te groot.'
De nieuwe stelling luidt: ‘Het voortbestaan van de ondernemingsraad is bij overgang van onderneming onvoldoende gewaarborgd in Nederland.' Breng hier uw stem uit.

NIEUW: Signaleringen European Employment Law Cases (EELC)
Vanaf heden (zie: AR 2012-780 t/m AR 2012-783) zal in de AR Updates verslag worden gedaan van de meest belangwekkende uitspraken opgenomen in het tijdschrift European Employment Law Cases (EELC). EELC staat onder redactie van P.C. Vas Nunes. Het bevat samenvattingen van belangwekkende jurisprudentie uit landen van de EU die relevant zijn voor zowel de Nederlandse als buitenlandse (EU) arbeidsrechtpraktijk. Het gaat doorgaans op toepassing van EU-regelgeving, zoals overgang van onderneming, gelijke behandeling, arbeidstijden (inclusief vakantieverlof) en (collectief) ontslag. De volledige uitspraken zijn raadpleegbaar via www.eelc-online.com.

AR Video: Botsing tussen eerlijk proces en medische privacy beslecht door EHRM
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Video waarin Willemijn Roozendaal uitvoerig ingaat op het arrest Eternit/Frankrijk. Zij schetst de botsing van verschillende grondrechten (6 EVRM en recht op medische privacy 8 EVRM) en de wijze waarop het EHRM deze botsing beslecht, alsmede de relevantie van dit arrest voor de nationale rechtsorde. Klik hier om de video te bekijken.

Hof

Rechtbank

Antillen