Naar boven ↑

Update

Nummer 40, 2012
Uitspraken van 03-10-2012 tot 09-10-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Volgens de Hoge Raad kan een geparafeerd geschrift gelden als een ondertekend geschrift in de zin van artikel 156 lid 1 Rv indien de paraaf de desbetreffende persoon in voldoende mate individualiseert, ook al is de persoon die de paraaf of handtekening zet de taal niet machtig (AR 2012-892).

Inhoudelijk is vooral AR 2012-893 interessant. Het Hof Den Haag oordeelt dat het voorterrein van het CBS moet worden beschouwd als de werkplaats, zodat de val van de ingeleende werkneemster op dit terrein na werktijd moet worden afgedaan op grond van artikel 7:658 lid 4 BW. Van ‘woon-werkverkeer’ is (nog) geen sprake. Ook de omstandigheid dat het CBS het terrein van een derde huurde, doet aan de aansprakelijkheid niet af.

In AR 2012-896 wijst het Hof Arnhem enkele interessante overwegingen inzake ‘scholing’ door kleine werkgevers. Het hof overweegt onder meer dat voor kleine werkgevers permanente educatie onevenredig kostbaar is. Voorts overweegt het hof dat de ervaring opgedaan bij de werkgever ook meetelt voor de employability van de werknemer.

Een juridisch interessante zaak is AR 2012-897. De werknemer had de arbeidsovereenkomst opgezegd om voor zichzelf te beginnen. Dat lukt niet en vraagt daarom de werkgever te blijven werken. De werkgever stemt in met een ‘verlengde opzegging’ tot 1 maart 2010 om vervolgens deze opzegging nog eens te verlengen naar 1 maart 2011. Naar het oordeel van het hof is dit geen omzeiling van de Ragetlie-regel.

In AR 2012-898 wordt de gewezen bestuurder van een notariskantoor in persoon aansprakelijk geacht voor de schade wegens het niet-afdragen van pensioenpremies door de vennootschap, omdat de bestuurder niet conform Besluit meldingsregeling wet Bpf 2000 de instanties op de hoogte had gebracht van de betalingsonmacht van de vennootschap.

Uiteraard ook aandacht voor de Eemshaven-zaak. Volgens de rechter is de Poolse onderaannemer die Poolse werknemers in Nederland detacheert, gehouden om de algemeen verbindend verklaarde cao Metalektro 2011/2013 toe te passen op werknemers (AR 2012-881). Een interessante zaak waarin vrij verkeer en WAGA aan bod komen.

Voorts is weer een aantal interessante samenvattingen van het blad EELC opgenomen (AR 2012-901 t/m 904). Interessant zijn met name de gelijke behandelingszaken waarbij de vraag naar ‘wie is de maatman’ centraal staat.

NIEUWS: Denkmodel kennelijk onredelijk ontslagvergoeding V= (SxT + I) – GV
Afgelopen week is het volgende ‘denkmodel’ dat mogelijk door de Kring van Kantonrechters als uitgangspunt voor de vaststelling van de kennelijk onredelijk ontslagvergoeding opgedoken:

Vergoeding = (schade x toerekening + immateriële schade) – getroffen voorziening

Bij de vaststelling van ‘S’ zal met name de inkomensschade over de geschatte duur van werkloosheid een belangrijke rol spelen. Voor meer informatie zullen we de uitkomst van het Kring-overleg moeten afwachten. Reden temeer om naar het Nationaal Arbeidsrecht Congres te komen alwaar het thema De kennelijke onredelijkheid in beweging (klik hier voor meer informatie over het congres).

AR Poll
Iets meer dan de helft (57%) was het eens met de stelling: ‘Bij gelijktijdige ziekmelding van de werknemer en ontvangst ontslagaanvraag UWV WERKbedrijf, dient het opzegverbod buiten toepassing te blijven’.

De nieuwe stelling luidt: ‘Ik juich een ‘denkmodel’ van de Kring van Kantonrechters voor berekening van de schadevergoeding bij artikel 681 BW toe’. Breng hier uw stem uit.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank