Naar boven ↑

Update

Nummer 44, 2012
Uitspraken van 30-10-2012 tot 05-11-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op AR 2012-966. In dit arrest geeft de Hoge Raad antwoord op de vraag of het beëindigen van de loonsubsidieregeling (ID-regeling) een rechtsgeldige ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst sorteert. Het Hof Den Haag oordeelde eerder dat dit niet het geval was, omdat de arbeidsovereenkomst niet inhoudsloos zou zijn geworden. De Hoge Raad oordeelt thans anders. Naar zijn oordeel brengt het ontslagstelsel met zich dat ontbindende voorwaarden slechts bij uitzondering kunnen worden aanvaard. In de onderhavige zaak is van een dergelijke uitzondering sprake vanwege de bijzondere regeling in het geding (ID-regeling) en het feit dat de gecreëerde arbeidsplaatsen niet in de plaats van reguliere arbeidsplaatsen kwamen. De arbeidsovereenkomst is derhalve op rechtsgeldige wijze geëindigd.

In AR 2012-977 vindt een mooie toepassing van het Emergis-arrest plaats. De werkgever had de werknemer na afloop van het contract voor bepaalde tijd, de eerstvolgende werkdag toegelaten tot de werkzaamheden en pas om 15.00 uur ’s middags alsnog een beroep gedaan op het einde van rechtswege van de arbeidsovereenkomst. De werknemer beriep zich met succes op voortzetting zonder tegenspraak ex artikel 7:668 BW.

Voorts is AR 2012-980 interessant. Volgens het Hof Den Haag sorteert de ziekmelding van werknemer na succesvolle faxverzending aan de juiste afdeling, te weten het UWV WERKbedrijf, Arbeidsjuridische Dienstverlening District Midden-West, echter met het verkeerde adres, geen effect. In een geval als dit mocht van de vestiging van het UWV te Den Haag worden verwacht dat zij het verzoek namens de afdeling AJD Rotterdam in ontvangst zou nemen, en zou doorzenden naar Rotterdam. De werknemer komt derhalve geen beroep toe op artikel 7:670 BW.

In AR 2012-971 staat ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een aan alcohol verslaafde werknemer centraal. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en wijst erop dat de werkgever de STECR-richtlijnen goed heeft nageleefd. Het lange dienstverband van ruim 38 jaar leidt tot een vergoeding.

Ten slotte wordt in AR 2012-970 een ontbindingsvergoeding met C=2 uitgesproken alsmede – in afwijking van Aanbeveling 3.8 – veroordeling van de werkgever in vergoeding van kosten van rechtsbijstand.

AR Poll
Ruim 75% was het oneens met de stelling: ‘Het voorgestelde ontslagrecht in het regeerakkoord vind ik een evenwichtige regeling.’

De nieuwe stelling luidt: ‘Gezien de inhoud van het regeerakkoord, is het een goede zaak dat de kantonrechters niet met een nieuwe Aanbeveling zijn gekomen. Het woord is nu eerst aan de politiek.’ Breng hier uw stem uit.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank