Naar boven ↑

Update

Nummer 47, 2012
Uitspraken van 20-11-2012 tot 26-11-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak

Opzet en bewuste roekeloosheid ex artikel 7:661 BW
Graag wijs ik u op AR 2012-1040 waarin het Hof Leeuwarden overweegt dat indien een werknemer 161 km/u rijdt waar de maximum snelheid 80 km/u bedraagt, sprake is van bewust roekeloos gedrag ex artikel 7:661 BW. Of in casu ook daadwerkelijk zo hard is gereden, dient de werkgever te bewijzen.

Maatman en gelijke beloning man/vrouw
Een mooi arrest over gelijke behandeling man/vrouw treffen we aan in AR 2012-1038. De centrale vraag is of het verschil in beloning tussen werkneemster en de maatman objectief is te rechtvaardigen. Naar het oordeel van het hof heeft de werkgever onvoldoende duidelijk gemaakt waarin het verschil in beloning is gelegen. Een afwijkende – in strijd met de cao en geldend beleid van de werkgever gemaakte – afspraak met de maatman en de directeur hoeft op voorhand niet discriminatoir te zijn. Nu werkneemster voldoende feiten heeft gesteld, vindt omkering van de bewijslast plaats.

Exhibitieplicht, concurrentiebeding, profiteren van wanprestatie nieuwe werkgever
In AR 2012-1026 staat de vraag centraal hoever de exhibitieplicht ex artikel 843a Rv reikt en in hoeverre de nieuwe werkgever een onrechtmatige daad pleegt met indienstneming van twaalf werknemers van de voormalige werkgever en in hoeverre deze werknemers hun ‘aftroggelbeding' hebben overtreden.

Ontslag bestuurder minder snel kennelijk onredelijk/aansprakelijkheid bestuurders voor misbruik van faillissementsrecht
In AR 2012-1030 en AR 2012-1031 staan arbeidsrecht en bestuurders centraal. In de eerste zaak wordt overwogen dat het ontslag van een statutair bestuurder nu eenmaal minder snel kennelijk onredelijk is vanwege het feit dat sprake is van een hoger afbreukrisico (hoge bomen vangen veel wind), en daarvoor reeds in de arbeidsvoorwaardensfeer compensatie heeft plaatsgevonden. In de tweede zaak wordt geoordeeld dat de bestuurders misbruik hebben gemaakt van faillissementsrecht en derhalve aan werknemers een ontslagvergoeding verschuldigd zijn. Het faillissement leek vooral te zijn bedoeld om het arbeidsrecht te omzeilen.

AR Poll
Ruim 45% was het eens met de stelling: ‘Indien de werkgever zijn werknemer niet of niet volledig informeert over de gevolgen van een overgang van onderneming dient het concurrentiebeding te komen te vervallen' De nieuwe stelling luidt: ‘De aard van een bestuursfunctie brengt met zich dat een ontslag minder snel kennelijk onredelijk zal zijn.' Breng hier uw stem uit.

Hof

Rechtbank