Naar boven ↑

Update

Nummer 50, 2012
Uitspraken van 13-12-2012 tot 19-12-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Verplichting tot aangaan arbeidsovereenkomst in postsector niet in strijd met ILO-verdragen
Het conflict op de postmarkt heeft niet alleen tot diverse procedures voor de nationale rechter geleid (AR 2012-0322 en AR 2010-0346) inmiddels heeft ook het Comité van de ILO zich mogen uitspreken over de Nederlandse kwestie. Het geschil betrof de vraag of de nationale overheid middels (dreiging tot) verplichtstelling van arbeidsovereenkomsten in de postsector, inbreuk maakt op de collectieve onderhandelingsvrijheid en met name de negatieve onderhandelingsvrijheid. Het Comité beantwoordt deze vraag ontkennend, omdat een lidstaat randvoorwaarden mag stellen op basis waarvan binnen een bepaalde sector arbeid wordt verricht. Wel acht het Comité de aanstelling van een door de overheid geselecteerde bemiddelaar in strijd met ILO-normen. Op dit punt dient de autonomie van partijen voorop te staan en had een vrijwillige en onafhankelijke bemiddeling moeten plaatsvinden (AR 2012-1087).

Herstel van de arbeidsovereenkomst bij (evidente) kennelijke onredelijkheid niet mogelijk in kort geding, wel wedertewerkstelling als voorlopige voorziening
In AR 2012-1065 oordeelt de kantonrechter dat bij voorlopige voorziening geen herstel van de arbeidsovereenkomst (art. 7:682 BW) kan worden bevolen, maar wel wedertewerkstelling.

Onzorgvuldig handelen bij einde dienstverband in relatie tot personeelskorting op hypothecaire producten
Een interessante kwestie deed zich voorts voor in AR 2012-1078. Een werknemer ontving ruim 30% personeelskorting op de hypothecaire lening bij de Goudse. Nadat het dienstverband was geëindigd werd de werknemer – die zelf in de financiële producten handelde – niet volledig en in strijd met artikel 4:20 Wet financieel toezicht geïnformeerd, met als gevolg dat hij niet bij het einde van het dienstverband koos voor afkoop maar stilzwijgende voortzetting van de lening (welke hem duur kwam te staan). Het Hof Den Haag oordeelde dat in kwestie – mede vanwege het onzorgvuldig handelen van de instelling – onverkorte toepassing van de hypotheeklening naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar was.

OR die zeer lang doet over advisering, kan ondernemen niet meer tegenwerpen dat het advies ‘geen wezenlijke invloed' meer uitoefent op het voorgenomen besluit
In AR 2012-1088 oordeelt de Ondernemingskamer (Ok) in een geschil tussen de ondernemingsraad van HTM/HTM, dat het daags voor de deadline van inschrijving van de concessie Haaglanden (negatief) adviseren over de voorgenomen samenwerking met Qbuzz en gezamenlijke inschrijving van Qbuzz/HTM, niet met zich brengt dat geen sprake meer is van uitoefening van wezenlijke invloed door het medezeggenschapsorgaan. Van belang achtte de Ok dat de ondernemingsraad ruimschoots op tijd advies is gevraagd, hij steeds door de ondernemer is geïnformeerd, voldoende overleg heeft plaatsgevonden en dat de ondernemingsraad wist van de fatale termijn alsmede de omvang van het werkstuk dat bij een concessiegunning moet worden ingediend.

Medezeggenschap en politiek primaat/belangrijke investering
In AR 2012-1085 en AR 2012-1089 wordt getracht het medezeggenschapsrecht te beperken met een beroep op artikel 46d WOR. In beide zaken oordeelt de Ok dat voor toepassing van dit artikel slechts in bijzondere omstandigheden ruimte is, omdat anders het medezeggenschapsrecht te veel beperkt zal worden. In de laatste zaak was tevens de vraag aan de orde of een investering (kredietverstrekking) van € 4,2 miljoen kon worden aangemerkt als ‘belangrijke investering'. Mede gezien de eigen beleidsregels van de gemeente (waarbij € 50.000 als belangrijke investering werd beschouwd) alsook de totale begroting, beantwoordde de Ok de vraag bevestigend.

AR Poll
Voor mij is hét arrest van 2012:

Davelaar/Allspan (aansprakelijkheid voor zzp'ers ex 7:658 lid 4 BW) Nuon/Olbrych (BBA en buitenlandse werknemers) KLM-vliegers (pensioenontslag en WGBL) Van Tuinen/Taxi Wolters (opvolgend werkgeverschap ex 7:668a lid 2 BW)

Breng hier uw stem uit.

AR Video: IPR voor arbeidsrechtjuristen
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Video waarin Zef Even de complexe materie van het arbeidsrechtelijke IPR uitlegt op een wijze zodat het voor iedereen eenvoudig wordt. Hij behandelt in het bijzonder het vraagstuk naar het toepasselijke recht aan de hand van Rome I/EVO. Daarbij bespreekt hij de kernarresten van het Hof van Justitie EU, waaronder Voogsgeerd en Koeltzsch. Klik hier om de video te bekijken.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

In week 52 wordt er geen AR Updates nieuwsbrief verzonden.

Rest mij nog u heel fijne Kerstdagen en alvast een Gelukkig Nieuwjaar te wensen!

Met vriendelijke groet,

A.R. Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank