Naar boven ↑

Update

Nummer 9, 2012
Uitspraken van 29-02-2012 tot 06-03-2012
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op AR 2012-184, 185 en 199. Onder verwijzing naar het Bectu-arrest oordeelt de rechter dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld jegens betrokken werknemers door artikel 7:635 lid 4 BW (vakantieopbouw tijdens ziekte) niet eerder aan te passen. Het verweer van de Staat dat werknemers hun werkgever aansprakelijk hadden moeten stellen, faalt nu artikel 7:635 lid 4 BW niet richtlijnconform kon worden uitgelegd en bijgevolg een procedure tegen de werkgever kansloos was.

In AR 2012-202 oordeelt de rechter dat reeds uit artikel 7:611 BW een zeer ruime exhibitieplicht voortvloeit, zodat niet (steeds) aan de vereisten van artikel 843a Rv hoeft te zijn voldaan.

Voorts zijn AR 2012-204 en AR 2012-206 interessant. In de eerste zaak gaat het om de aansprakelijkheid van een werkgever-managehouder voor schade aan de werkneemster bij het uitladen van een paard. Volgens het hof valt de onderhavige casus onder artikel 6:181 BW. Daarnaast merkt het hof op dat de werkgever ook aansprakelijk is op grond van artikel 7:658 BW waarbij de Arbocatalogus Paardenhouderij een belangrijke rol speelde. Het feit dat deze catalogus ten tijde van het incident nog niet bestond, doet niet ter zake. In de tweede zaak gaat het om de vraag wanneer de verjaringstermijn van artikel 3:310 BW is aangevangen bij een werknemer met sluimerende rugklachten. Voorts overweegt het hof dat de werknemer een beroep toekomt op het BAM-arrest (omkeringsregel bij gevaarlijke werkomstandigheden).

AR Poll:
Ruim 75% was het niet eens met de stelling: ‘Met het arrest Nuon/Olbrych is het BBA voortaan op elke werknemer in Nederland van toepassing.'
De nieuwe stelling luidt: ‘De Staat dient alle werknemers die geheel of gedeeltelijk geen vakantieverlof wegens ziekte hebben opgebouwd onder het oude regime van artikel 7:635 BW te compenseren.'

Arbeidsrecht The Battle binnenkort op AR Updates
Afgelopen vrijdag vond Arbeidsrecht The Battle plaats met als onderwerp ‘verprivaatrechtelijking van het arbeidsrecht'. Evert Verhulp en Stefan Sagel namen het op tegen Cees Loonstra en Ruben Houweling. Een heftige strijd waarbij over en weer rake klappen zijn uitgedeeld, eindigde onder toeziend oog van arbiter Wil Tonkens in een gelijk spel. De Rotterdammers mochten als ‘uitwedstrijders' de prijs in de wacht slepen. Binnenkort is het videoverslag van dit debat te zien op AR Updates. Toch al benieuwd? Klik hier.

NIEUW: Unieke bundeling van bijzondere arbeidsverhoudingen
Het Nederlandse arbeidsrecht kent tal van arbeidsverhoudingen die van de hoofdregels van titel 7.10 BW afwijken. Gedacht kan worden aan: de ambtenaar, de docent, de geestelijke, de sporter, de statutair bestuurder, de internationale werknemer, de zeevarende, de BES-werknemer, de zzp'er, de handelsagent, de uitzendkracht, de werknemer van een insolvente werkgever, de huishoudelijk werker, de gesubsidieerde werknemer en de vrijwilliger. Een overzichtelijk handboek of bundeling van de uiteenlopende rechtsposities van deze werkers was tot voor kort niet voorhanden.
 
Het boek Bijzondere arbeidsverhoudingen vult deze leemte op. In deze bundel is voor de praktijkjurist een handzaam overzicht van deze verschillende bijzondere regelingen verschaft. Daarnaast staat per bijzondere arbeidsverhouding de vraag centraal welke rechtvaardigingsgrond indertijd voor de betreffende (bijzondere) regeling door de wetgever is aangevoerd. In het verlengde daarvan komt de vraag aan de orde of die rechtvaardigingsgrond anno 2012 nog steeds opgaat. Kortom, een absolute must have voor iedere arbeidsrechtjurist! Klik hier om de bundel Bijzondere arbeidsverhoudingen te bestellen.

Hof

Rechtbank