Naar boven ↑

Update

Nummer 10, 2013
Uitspraken van 05-03-2013 tot 11-03-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak

Geen sprake van opvolgend werkgeverschap na faillissement, ondanks indiensttreding voormalig directeur failliet als bedrijfsleider bij de doorstart
In AR 2013-0186 staat de vraag centraal of voldaan is aan het Van Tuinen-criterium indien bij een doorstart uit faillissement de voormalig directeur van de failliet wordt aangesteld als bedrijfsleider. Kan hierdoor sprake zijn van toerekening van kennis over het functioneren en de hoedanigheid van de werknemer bij de voormalige werkgever aan de doorstarter? De kantonrechter meent in het onderhavige geval van niet, onder meer omdat niet vaststaat dat de voormalig directeur enige bemoeienis heeft gehad met het aannemen van werknemers.

Voorwaardelijke ontbinding ter voorkoming van herstel van de arbeidsovereenkomst (artikel 7:682 BW) verdraagt zich niet met het wettelijk stelsel
In AR 2013-183 oordeelt de kantonrechter dat het voorwaardelijk ontbindingsverzoek van de werkgever – nadat de arbeidsovereenkomst met werknemer is opgezegd en werknemer een kennelijkonredelijkontslagprocedure met herstel van de arbeidsovereenkomst heeft gevorderd – dient te worden afgewezen. De werknemer zou onbillijk worden benadeeld indien – vooruitlopend op de artikel 7:681 BW-zaak – de arbeidsovereenkomst voorwaardelijk wordt ontbonden.

Van Hooff Elektra-jurisprudentie niet van toepassing bij ontbindingsverzoek na aanvraag maar voor afgifte ontslagvergunning
Naar het oordeel van de Kantonrechter Enschede (AR 2013-0197) is de beschikking Van Hooff Elektra niet van toepassing in gevallen waarin een ontslagvergunning nog niet is verkregen. Het staat de werknemer vrij – dit volgt nu eenmaal uit het duale stelsel – zelf ontbinding te verzoeken. Voor een beperkte toetsing, zoals de Kantonrechter Utrecht hanteert (in de uitspraak AR 2012-1054), kan geen steun gevonden worden in de wet. Volgt ontbinding met C=1 (€ 156.642 bruto).

Ontbinding met C=0,6 ondanks ernstig verwijtbaar gedrag werkgever, geeft geen blijk van vooringenomenheid en partijdigheid rechter (te werkgeversvriendelijk)
In AR 2013-0187 trachtte een werknemer in appèl de beschikking van de kantonrechter aan te tasten met een beroep op schending van fundamentele beginselen. De kantonrechter had namelijk aangegeven de kantonrechtersformule toe te passen en tevens overwogen dat sprake was van verwijtbaarheid aan de kant van de werkgever. Uiteindelijk bepaalde de kantonrechter de C-factor op 0,6. Volgens werknemer komt dit vanwege de persoonlijke opvattingen van de kantonrechter over (te) hoge ontslagvergoedingen en wordt de facto de Cremersformule toegepast. Dit zou in strijd zijn met de rechtszekerheid. Het hof verwerpt het beroep.

AR Poll
50% was het eens met de stelling: ‘De nieuwe ontslagformule voor ambtenaren zou eveneens moeten gelden in artikel 7:681 BW-zaken.’ De nieuwe stelling luidt: ‘Nu de vakbonden en werkgeversorganisaties met elkaar aan tafel zitten (Sociaal overleg), verwacht ik dat wijziging van het ontslagrecht geen doorgang zal vinden.’ Breng hier uw stem uit.

AR Commentaar: 403-verklaringen en preferente vorderingen van werknemers op failliet
Graag wijs ik u op het nieuwe AR Commentaar van Johan Zwemmer. In dit commentaar gaat Johan in op de uitspraak van de Rechtbank Utrecht (AR 2013-0091), waarin de vraag centraal stond of de preferentie verbonden aan de vordering van de werknemers op de failliete dochter krachtens de 403-verklaring ook van toepassing is op de eveneens failliete moeder. Aan de hand van verschillende uitspraken en standpunten beargumenteert Johan de juistheid van deze uitspraak. Klik hier om het commentaar te lezen.

Weinig tijd maar toch up to date blijven?
Volg de online jurisprudentiebespreking Arbeidsrecht, incl. PO-punten
In één uur tijd en op hoog niveau wordt u elke 6 weken door prof. Ruben Houweling of mr. dr. Johan Zwemmer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht.
U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.
Data: 19-3; 21-5; 24-6; 3-9; 8-10; 12-11; 17-12
Tijd: 17:00 tot 18:00 uur
Kosten: € 69,- excl. btw per sessie (1 PO-punt )
Meer informatie en inschrijven
www.lawatweb.nl

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Hof

Rechtbank