Naar boven ↑

Update

Nummer 18, 2013
Uitspraken van 30-04-2013 tot 06-05-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Werknemer heeft recht op meermalen de minimumaanspraak per oproep indien hij binnen drie uur meermalen wordt opgeroepen. Dubbele beloning van uren (steeds drie uur) strookt met de strekking van artikel 7:628a BW
Naar het oordeel van de Hoge Raad (AR 2013-363) heeft een werknemer die zogenoemde ‘verlengde taxiritten’ verricht, voor elke afzonderlijke rit recht op de drie uur minimumaanspraak ex artikel 7:628a BW. Dat daardoor een werknemer bijvoorbeeld recht heeft op 9 uur loon, terwijl slechts driemaal voor een half uur is gewerkt binnen een tijdspanne van 3 uur, strookt naar het oordeel van de Hoge Raad met de strekking van artikel 7:628a BW (werknemersbescherming). Uiteraard moet wel zijn voldaan aan de voorwaarden van artikel 7:628a BW (minder dan 15 uur per week en tijdstippen niet vastgelegd).

Ontslag op staande voet verkoper De Keukenkampioen wegens verrichten werkzaamheden in ander bedrijf terwijl sprake is van arbeidsongeschiktheid, is niet rechtsgeldig
In AR 2013-371 oordeelt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet van een werknemer die tijdens zijn arbeidsongeschiktheid (rugbelastende) werkzaamheden in de zaak van zijn schoonvader verricht, niet rechtsgeldig is. Zowel werkgever als werknemer hadden ingestemd met het oordeel en plan van de bedrijfsarts. Daar heeft werknemer zich ook aan gehouden.

Ontslag op staande voet wegens eten van een appelflap
Naar het oordeel van de kantonrechter (AR 2013-366) is het ontslag op staande voet van een medewerker in een supermarkt wegens het verduisteren en nuttigen van bedrijfseigendommen (voor de verkoop/proeverij bestemde etenswaren zoals een stuk stokbrood, punt appeltaart, appelflap en pecannotenbroodje) rechtsgeldig. Van belang is het ‘zero tolerance’-beleid van de werkgever in casu. De kantonrechter oordeelt dat deze ‘snoeper’ haar taak te buiten is gegaan door meerdere appelflappen te nuttigen en appeltaartpunten af te snijden.

UWV WERKbedrijf weigert toestemming voor zover vereist voorafgaand aan vermeende overgang van onderneming
In deze ingezonden uitspraak staat de vraag centraal of het UWV WERKbedrijf een juiste maatstaf heeft aangelegd, door een voorwaardelijke toestemming te weigeren in geval van een geschil over een overgang van onderneming. Naar het oordeel van het UWV WERKbedrijf zou voorwaardelijke toestemming voor datum overgang van onderneming ertoe kunnen leiden dat de arbeidsovereenkomsten met de vier werknemers op de datum van de overgang zouden zijn geëindigd, waardoor zij niet mee over zouden gaan ex artikel 7:663 BW. Dit belang dient te prevaleren boven het belang van de werkgever bij zekerheid over het einde van het dienstverband (AR 2013-364).

AR Poll
Om iedereen een kans te geven zijn of haar stem uit te brengen (het is tenslotte een vakantieperiode) handhaven we de ‘poll’ van vorige week:

De nieuwe poll luidt:
‘Het Sociaal Akkoord:
a. betekent echt een begin van hervormingen van het ontslagrecht (het gaat gebeuren);
b. betekent uitstel en waarschijnlijk daarna afstel (er gebeurt helemaal niets);
c. betekent een politieke zoethouder: dit najaar zal bij het opstellen van de begroting alsnog strak hervormd gaan worden (Den Haag gaat het zelf doen).’

Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: Richtlijnconform, that’s the answer
Graag wijzen wij u op de zeer fraaie AR Annotatie van Zef Even bij het Albron-arrest. Naar aanleiding van het arrest van het Hof Amsterdam schreef hij al de mogelijke scenario’s die de Hoge Raad zou kunnen bewandelen, indien de zaak aan hem zou worden voorgelegd (‘Richtlijnconform of contra legem: that's the question’, Tijdschrift Arbeidsrechtpraktijk 2012/3, p. 107-110 en zijn noot bij AR 2011-896). De Hoge Raad heeft inmiddels gekozen: artikel 7:663 BW dient richtlijnconform geïnterpreteerd te worden. Zef analyseert hoe de Hoge Raad tot dit oordeel is gekomen en wat de mogelijke gevolgen van dit arrest zijn voor de praktijk. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank