Naar boven ↑

Update

Nummer 27, 2013
Uitspraken van 02-07-2013 tot 08-07-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Overgang LJN naar ECLI
Zoals in de vorige nieuwsbrief aangekondigd is het vertrouwde LJN vervangen door ECLI. Deze omzetting heeft ook gevolgen voor rechtspraak van voor 28 juni 2013. Op dit moment vindt een migratie plaats van oude LJN’s naar nieuwe ECLI’s. Als gevolg van deze migratie kan het zijn dat de komende twee weken de link van de uitspraak in AR Updates naar www.rechtspraak.nl niet resulteert in een treffer. U wordt dan naar het nieuwe zoekscherm van www.rechtspraak.nl geleid en kunt daar met het LJN zoeken. Doorlinken vanuit een ECLI is volledig operationeel. De verwachting is dat op korte termijn de resterende LJN’s ook zijn vervangen door een ECLI.

Rechter weigert mee te werken aan omzeiling WNT
In AR 2013-0515 oordeelt de rechter dat hij niet wenst mee te werken aan het ‘veiligstellen’ van WNT-ongeldige afspraken in een ontbindingsbeschikking. Hoewel de rechter op grond van artikel 1.6 WNT niet gebonden is aan de WNT bij het vaststellen van de hoogte van de vergoeding, gaat er wel een zekere reflexwerking uit van de wet. In casu betrof het een wachtgeldregeling van een commissaris in de Thuiszorg. De wachtgeldregeling zou – na verstrijking van het overgangsrecht in 2017 – in strijd zijn met de WNT-norm. Verzocht werd in de beschikking op te nemen dat deze regeling een ‘billijke vergoeding’ was. De rechter weigerde.

Concurrentiebeding blijft geldig bij voortzetting en omzetting tijdelijke arbeidsovereenkomst
Naar het oordeel van het Hof Den Bosch blijft het concurrentiebeding geldig bij voortzetting en omzetting van een tijdelijke arbeidsovereenkomst. De verwijzing naar de eerdere arbeidsovereenkomst(en) met een formulering als ‘De overige bepalingen in de arbeidsovereenkomst blijven onverminderd van kracht’, is voldoende om aan het vereiste van schriftelijkheid te voldoen (AR 2013-0513).

Causaal verband en toerekening val over mat thuis na eerder bedrijfsongeval ten gevolge waarvan werknemer sleept met been
In AR 2013-0514 staat de vraag centraal of een werkgever ook aansprakelijk is voor de gevolgschade van een (tweede) ongeval dat de werknemer thuis overkomt. Werknemer was eerder een bedrijfsongeval overkomen waardoor letstel aan zijn voet was ontstaan. Bij thuiskomst nadat hij weer aan het werk was gegaan, struikelde hij over de deurmat. Dit kwam – aldus de werknemer – omdat hij zijn been moest slepen (en daardoor in de oneffenheid van de mat terecht kwam). Het hof oordeelt dat er wel een causaal verband is, maar dat in casu het ongeval thuis niet aan de werkgever kan worden toegerekend (art. 6:98 BW).

AR Poll
Maar 25% is het eens met de stelling: ‘Het initiatiefwetsvoorstel “Huis voor Klokkenluiders” is een goed idee.’
De nieuwe stelling luidt: ‘De Wet Normering Topinkomens vormt een (te) grote inbreuk op de contractsvrijheid van partijen.’
Breng hier uw stem uit.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Hof

Rechtbank