Naar boven ↑

Update

Nummer 31, 2013
Uitspraken van 30-07-2013 tot 05-08-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Medezeggenschap in (internationaal) concernverband: consolidatiebesluit van moeder weegt zwaar, maar kan niet per definitie doorslaggevend zijn
In AR 2013-598 oordeelt de Ondernemingskamer dat de concernstrategie van het bedrijf waartoe de Nederlandse dochter behoort gewicht in schaal legt van de belangenafweging, maar dat dit belang niet per definitie doorslaggevend is. Het enkel uitvoeren van een strategiekeuze van het moederbedrijf zonder zelfstandige belangenafweging staat aan goede toepassing van de Nederlandse medezeggenschap in de weg. Het besluit om de volledige productielijn over te brengen naar een Franse dochter is dan ook kennelijk onredelijk.

Deskundigenverklaring ex artikel 7:629a BW niet vereist bij verstoorde arbeidsverhouding
Naar het oordeel van het hof is een deskundigenoordeel ex artikel 7:629a BW niet vereist, indien de arbeidsverhouding tussen partijen door de vermeende arbeidsongeschiktheid van werknemer dusdanig onder spanning is komen te staan dat rechterlijke interventie hoe dan ook geboden is. De ratio van artikel 7:629a BW is immers een oplossing buiten de rechter om te vinden. Aan deze ratio kan niet worden voldaan. Het ontbreken van de verklaring maakt de werknemer niet niet-ontvankelijk (AR 2013-602).

Eenzijdige wijziging arbeidsvoorwaarden niet geldig, wegens gerechtvaardigd vertrouwen op nieuw leaseautocontract
Volgens de kantonrechter mag een werknemer uit het stilzitten van de werkgever het gerechtvaardigd vertrouwen ontlenen dat de leaseauto een algemene arbeidsvoorwaarde is geworden. In casu was het aantal zakelijke kilometers veel te hoog ingeschat bij aanvang dienstverband. Toen het leasecontract was geëindigd en werkneemster een nieuw verzoek indiende werd dit geweigerd. Ten onrechte volgens de kantonrechter. De leaseauto is een onderdeel van de arbeidsvoorwaarden geworden. De werkgever kan zich niet beroepen op het wijzigingsbeding in de voorwaarden, doordat de situatie (onvoldoende zakelijke kilometers) zich al jaren voordeed zonder ingrijpen van de werkgever (AR 2013-604).

Weigering bonusuitkering wegens slechte bedrijfsomstandigheden mag
Naar het oordeel van de kantonrechter komt een werkgever discretionaire bevoegdheid toe bonussen niet toe te kennen, ook als de norm gehaald is. Deze discretionaire norm wordt genormeerd door de redelijkheid en billijkheid. De omstandigheid dat aan een aantal werknemers wel een bonus is toegekend, maakt de belangenafweging van de werkgever niet onredelijk. Deze werknemers hadden (nog) beter gepresteerd en zijn waardevol (binding) voor het bedrijf (AR 2013-606).

Aanvullend programma ‘Ondeugd op de Wallen’ tijdens teamuitje, leidt tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst manager
Het organiseren van een ‘aanvullend programma’ tijdens een bedrijfsuitje dat onder meer een striptease-act en erotische lapdances omvat, doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van de manager en past niet bij de voorbeeldfunctie die hij heeft. De activiteit kan niet als ‘privé-uitje’ worden bestempeld, nu betrokkenen in het kader van hun dienstbetrekking een avondje uit waren en werknemer ook dan als leidinggevende verantwoordelijk blijft. Volgt ontbinding met een vergoeding van één maandsalaris (AR 2013-596).

AR Poll
Iedereen was het eens met de stelling: ‘Het niet verrichten van passende arbeid dient tot algehele loonuitsluiting te leiden en niet slechts tot uitsluiting van loon over de uren waarin passende arbeid verricht had moeten worden.’
De nieuwe stelling luidt: ‘Medezeggenschap in concernverband is niet goed geregeld.’
Breng hier uw stem uit.

AR Blogs!!!
Het was u ongetwijfeld al opgevallen: de AR Blogs. Vrijwel wekelijks verschijnen er diverse blogjes van onder meer Barentsen, Beltzer, Verhulp, Visser, Schneider, Houweling en Van Vliet. Deze blogs staan als ‘Nieuws’ op de homepagina en zijn daarnaast te raadplegen onder het tabje ‘Blog Nieuws’. Klik hier om de blogs te lezen.

AR Annotatie: Rechtbank Den Haag kraakt payrollconstructie bij Agentschap NL: is de bij de overheid werkzame payrollwerknemer ambtenaar?
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van Johan Zwemmer bij de interessante uitspraak van de Rechtbank Den Haag inzake overgang van onderneming bij payrollwerkgevers en arbeidsovereenkomsten met de overheid. In deze uitgebreide annotatie schetst Johan de verschillende complicaties die zich in deze zaak voordeden, plaatst deze in de juridische context en geeft op onderdelen kritiek op het oordeel van de rechter. Niet alleen komt de vraag aan bod bij wie de payrollwerknemer nu in dienst is en of de Albron-leer hier nu wel of niet van toepassing is, ook gaat Johan in op de vraag of de werkers in casu wel een arbeidsovereenkomst hadden met AgentschapNL en in het verlengde daarvan of de ovo-spelregels ex artikel 7:662 BW e.v. wel van toepassing zijn. Ten slotte gaat hij in op de vraag wie en wat er precies mee overgaat bij een ovo binnen payrollwerkgevers (wat is dan de onderneming?) Klik hier om de annotatie te lezen.

AR Video: Uniform of gedifferentieerd arbeidsrecht... het Belgische compromis
Op 7 juli 2011 wees het Grondwettelijk Hof te België een belangwekkend arrest (nr. 125/2011) waarin de gedifferentieerde arbeidsrechtelijke regelingen voor arbeiders en bedienden op het terrein van opzegtermijnen en loondoorbetaling tijdens ziekte ongrondwettig werden verklaard met ingang van 8 juli 2013. Op de valreep (vrijdag 5 juli 2013) sloot de verantwoordelijke minister een compromisvoorstel (zie bijlage) waarin het probleem ten dele wordt opgelost voor de toekomst. In deze AR Video legt prof. dr. Filip Dorssemont op zeer bevlogen wijze uit welke problemen zich voordoen op het terrein van gedifferentieerd arbeidsrecht in België en voor welke uitdagingen België (op het terrein van het arbeidsrecht) staat. Deze AR Video is een fragment van het Symposium Bijzondere arbeidsverhoudingen 2012. Klik hier om de video te bekijken.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de uitspraak in te zenden.

Hof

Rechtbank