Naar boven ↑

Update

Nummer 34, 2013
Uitspraken van 20-08-2013 tot 26-08-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Vaststellingsovereenkomst na ontslag op staande voet leidt tot misbruik van omstandigheden
In AR 2013-640 oordeelt het hof dat een werkgever die op magere gronden een ontslag op staande voet verleent en vervolgens ter beindiging van het geschil de werknemer een vaststellingsovereenkomst voorhoudt, misbruik van omstandigheden maakt. Naar het oordeel van het hof vloeit dit onder meer voort uit de afhankelijke relatie die de werknemer jegens zijn werkgever inneemt. De omstandigheid dat werknemer enige bedenktijd is geboden waarin hij zelfs nog enige aanpassingen heeft voorgesteld, doet niet af aan dit uitgangspunt. Dit geldt temeer als de werkgever wist of mocht verwachten dat het ontslag op staande voet geen stand zou houden.

Overdracht van onderneming as-is brengt mee dat verkrijger openstaande ATV-dagen niet mag verhalen op vervreemder
In AR 2013-639 staat de vraag centraal of het opgebouwde ATV-verlof van voor de datum van de overgang door de verkrijger kan worden verhaald op de vervreemder. Naar het oordeel van het hof is dit niet het geval, nu uitdrukkelijk in de koopovereenkomst stond opgenomen dat het personeel as-is overging naar de verkrijger. Voorts acht het hof dat bij verlof- en ATV-dagen sprake is van een zekere algemene bekendheid, zodat de verkrijger hier bedacht op had moeten zijn.

Bij beoordeling of persoonlijke arbeid in de zin van artikel 1 onder b sub 2 BBA wordt verricht, is niet de feitelijke situatie, maar de subjectieve bedoeling van partijen bij het aangaan van de overeenkomst doorslaggevend
In AR 2013-656 oordeelt de kantonrechter dat een schoonmaakster die werkzaamheden verricht bij de Britse ambassade in Den Haag niet werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst, dat de kantonrechter bevoegd is van het geschil kennis te nemen en dat Nederlands recht van toepassing is. Na verwijzing naar de sector civiel staat in AR 2013-657 de vraag centraal of de schoonmaakster als kleine zelfstandige in de zin van artikel 1 onder b sub 2 BBA kan worden aangemerkt. Ten aanzien van het vereiste van het persoonlijk verrichten van arbeid is naar het oordeel van de rechtbank niet de feitelijke situatie, maar de subjectieve bedoeling van partijen bij het aangaan van de opdrachtovereenkomst van belang. Uit de partijbedoeling volgt geen verplichting tot het persoonlijk verrichten van de werkzaamheden, zodat de schoonmaakster niet als kleine zelfstandige wordt aangemerkt. Voor opzegging van de overeenkomst is geen voorafgaande toestemming van het UWV vereist.

AR Poll
Een kleine meerderheid (60%) is het eens met de stelling: Ik verwacht vr de Kerst 2013 het wetsvoorstel inzake aanpassing ontslagrecht
De nieuwe stelling luidt: Ik ben het met Asscher eens dat onbeperkte openstelling van de grenzen leidt tot een race to the bottom.
Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: Dynamisch incorporatiebeding en overgang van onderneming
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van Ronald Beltzer. In deze noot gaat hij in op het arrest van het Hof van Justitie inzake het dynamische karakter van een gencorporeerde cao na overgang van onderneming (Parkwood). Hij toetst in hoeverre het hof een andere benadering heeft gekozen dan de A-G en wat de (mogelijke) gevolgen hiervan zijn in Nederland. Hij schenkt in het bijzonder aandacht aan de toetsing aan het grondrecht van vrij ondernemerschap en de mogelijke gevolgen voor harmonisatie na de overgang. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerdeuitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank

Uitspraken zonder ECLI