Naar boven ↑

Update

Nummer 35, 2013
Uitspraken van 27-08-2013 tot 02-09-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Ontvanger bij internationale detachering is geen werkgever, omdat partijen zich niet jegens elkaar hebben verbonden
De Kantonrechter Amsterdam oordeelde dat een werknemer die vanuit het VK wordt gedetacheerd naar Nederland, geen arbeidsovereenkomst heeft met de Nederlandse werkverschaffer, ook al draagt de Nederlandse werkverschaffer belastingen af aan de Belastingdienst. Het loon werd in het VK uitbetaald en aldaar werden sociale lasten ingehouden. Hoewel Letters of Agreements tussen partijen zijn gesloten, kan niet worden geoordeeld dat partijen zich jegens elkaar hebben verbonden noch de intentie hadden een arbeidsovereenkomst te sluiten (AR 2013-659).

Werkgever heeft beperkte informatieplicht over fiscaal progressienadeel voor een naar het buitenland uitgezonden werknemer
In AR 2013-665 oordeelt de kantonrechter dat een werkgever aan zijn informatieplicht inzake financile gevolgen van uitzending naar het buitenland heeft voldaan, indien aan de werknemer een algemene informatiebrochure is verstrekt waarin wordt gewaarschuwd voor een progressienadeel. Werkgever hoeft niet per individuele werknemer uit te zoeken of dit nadeel zich ook zal verwezenlijken.

Werkgever heeft belang bij schorsing 681-procedure om 658-procedure af te wachten
In AR 2013-676 staat de samenloop van 681-procedure en 658-procedure centraal. Onder verwijzing naar Pekaar/Arkema (AR 2009-696) wordt overwogen dat de uitkomst van de 658-procedure van belang is voor de beoordeling van alle omstandigheden in de 681-procedure (denk alleen al aan de eventueel toegekende schadevergoeding). Voor de werkgever speelt het verzekeringstechnische belang (658-veroordeling valt onder verzekering, 681-veroordeling niet).

Internationale uitspraken: over Facebook, ETO-redenen en OVO in arbeidsintensieve sectoren
Ten slotte en met grote dank aan Vas Nunes wijs ik graag op weer een aantal zeer interessante EELC-uitspraken. Zo oordelen de rechters in Frankrijk en Engeland dat werkgevers niet te snel vergaande gevolgen mogen verbinden aan mededelingen op Facebook (ook al gaat het om kwetsende opmerkingen jegens een leidinggevende) indien de kring van vrienden beperkt is (AR 2013-670 en AR 2013-671). De Duitse rechter oordeelt dat voor de beoordeling van qua aantal en deskundigheid wezenlijk deel van het personeel enkel de daadwerkelijk overgegane werknemers relevant zijn en niet alle werknemers die een aanbod hebben gekregen, maar daar niet op zijn ingegaan (AR 2013-672). Ten slotte wordt in AR 2013-673 een rechtsvermoeden van ontslag wegens ovo aangenomen bij ontslag zeer kort na de overgang van onderneming. Het is dan aan de werkgever te bewijzen dat er sprake is van ETO-redenen.

AR Blog: De arbeidsovereenkomst als handelswaar
U heeft ze vast al gezien, de verschillende posts op AR Blog! Bijna wekelijks verschijnen er korte reflecties op het arbeidsrecht. Vorige week nog verscheen het blog van Beltzer waarin hij zijn zorgen uit over de wijze waarop in toenemende mate de arbeidsovereenkomst louter als handelswaar wordt beschouwd. Het personenrechtelijke en persoonlijke element lijkt te eroderen. Iets waar het Verdrag van Versailles uitdrukkelijk voor waarschuwde: Labour is not merely a commodity. Klik hier om zijn post te lezen.

AR Poll
Ruim driekwart (75%) is het eens met de stelling: Ik ben het met Asscher eens dat onbeperkte openstelling van de grenzen leidt tot een race to the bottom.
De nieuwe stelling luidt: De arbeidsovereenkomst onderscheidt zich in de 21e eeuw niet meer van een gewone handelsovereenkomst.
Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank

Uitspraken zonder ECLI